Sissende druppel op een gloeiende plaat

Slechts wat kaarsjes flakkerden op aan de Zingerskamp 10 in Laren. Mevrouw K. de Jong-Van den Bosse (75) had de wekker gezet om er zeker van te zijn dat ze niet zou vergeten op tijd alle verlichting in huis uit te schakelen.

door Onno Havermans

„De aarde gaat er gewoon aan als we zo doorgaan”, verklaart ze haar enthousiasme om mee te doen aan de actie om vijf minuten het licht uit te doen. „Het is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat”, zegt ze. „Als die plaat dan maar sist”, vult haar man E. de Jong (77) aan.

Dat viel een beetje tegen. „Jammer dat zo weinig mensen er aandacht aan hebben besteed”, zegt mevrouw De Jong. „Ik denk dat het niet eens is opgevallen. Zelfs op het ministerie deden ze niet mee. Dan komen ze met het excuus dat de stroom zou kunnen uitvallen, nou ik weet het niet hoor. Ik wil zo graag dat mensen bewuster gaan leven. Wij hebben in elk geval ons best gedaan.”

Mevrouw en meneer De Jong maken zich zorgen om het milieu. Daarom proberen ze bewust te leven. Dat zou eigenlijk iedereen moeten doen. „We eten biologisch en we hebben ons huis onlangs met milieu-vriendelijke verf laten schilderen. Als we ergens heen gaan doen we dat zoveel mogelijk op de fiets. Zeker hier in Laren zie je dat mensen bij het minste of geringste die grote auto’s pakken. Wij doen dat alleen als ons reisdoel echt te ver is om te fietsen. ’s Zomers sproeien we de tuin zo min mogelijk, we gebruiken spaarlampen en we bewaren al het oude papier voor recycling.”

„Zuinig omgaan met water, dus niet meer in bad, alleen onder de douche. En papier aan twee kanten gebruiken, de auto vaker laten staan, ecowasmiddel in de wasmachine, opletten wat je eet”, zeggen ze. „Het nadeel van biologisch voedsel is alleen dat het zo duur is, waardoor het lang niet voor iedereen is weggelegd. Daar zou de regering iets aan moeten doen. Subsidie geven, waardoor het goedkoper wordt bijvoorbeeld.”

De actie is ook voor hen weer een aansporing, al is het effect dan klein gebleven. „Ik ga om met een groep mensen die heel erg bewust bezig is”, zegt mevrouw De Jong. „Het zijn bijna allemaal vegetariërs, meelevende en meedenkende mensen. Eigenlijk is het een gespreksgroep, we praten over allerlei vormen van spiritualiteit en boeken. Iemand bracht dit in en toen hebben we er samen over gepraat. Aan die hele ozonkwestie in de lucht kunnen wij niet veel doen, maar als iedereen nou op z’n eigen kleine plekje zijn best doet, dan helpen we het milieu misschien een beetje.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden