Siriz helpt ongepland zwangere vrouwen, maar onafhankelijk is het advies niet

Een hulpverleenster van Siriz in een chat-gesprek met een hulpbehoevende. Beeld Inge Van Mill
Een hulpverleenster van Siriz in een chat-gesprek met een hulpbehoevende.Beeld Inge Van Mill

Siriz claimt de keuzevrijheid te vergroten van vrouwen die twijfelen over een abortus. Maar zo onafhankelijk is Siriz niet.

Siriz, die onbedoeld zwangere vrouwen adviseert bij de keus tussen wel of geen abortus, ligt onder vuur. Volgens critici zou de organisatie vrouwen onder het mom van onafhankelijk advies tóch sturen.

Een gynaecoloog die zich voordeed als zwangere vrouw kreeg het advies om af te zien van abortus. Ook werd gezinspeeld op schuldgevoelens na het afbreken van een zwangerschap. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil daarom af van de 1,5 miljoen euro subsidie die Siriz jaarlijks krijgt.

Hoe onafhankelijk is het advies van Siriz? Een vrouw of man die hulp zoekt en op de website van Siriz komt ogenschijnlijk op een neutrale hulppagina terecht. Dat ontneemt het zicht op wel zeer nauwe banden die de organisatie achter schermen heeft met de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK), een orthodox-christelijke pro-life organisatie.

Twee handen op één buik

‘Om het verhaal over de visie en missie van de VBOK goed te kunnen vertellen is de relatie met de hulpverlening van Siriz van groot belang’, zo valt te lezen in het jaarverslag over 2017, dat begint met allerlei opmerkingen over negatieve gevolgen van abortus. ‘1 op de 7 baby’s mag niet geboren worden’, staat op de voorkant.

Wie de 35 pagina’s aandachtig leest, ontdekt dat Siriz en VBOK twee handen zijn op een buik. Bijna vijftig keer valt de naam Siriz, geen enkele activiteit van de stichting blijft onbenoemd. De VBOK is met een bijdrage van bijna zeven ton, iets meer dan een vijfde van de totale inkomsten, een belangrijke geldschieter van Siriz.

De verstrengeling is niet zo vreemd. In 2010 ontstond Siriz als zusterorganisatie uit de VBOK. De reden voor de ingreep was het orthodox-christelijke en militante imago dat aan de stichting kleefde. Siriz, een fantasienaam bedacht door een communicatiebureau, moest het imago verbeteren.

Dominees

Bij de achterban van de VBOK leidde de switch tot veel gemor. Zo zou de naamsverandering een teken zijn dat het tegengaan van abortussen geen doel meer is. In het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad dreigden prominente dominees hun steun in te trekken.

De laatste jaren zetten de organisaties alles op alles om het vertrouwen terug te winnen. Bijvoorbeeld door te wijzen op de kabinetsformatie van Rutte III, waarbij beide organisaties lobbyden ‘om de belangen van het ongeboren kind en de moeder te dienen’.

De achterban wordt in het jaarverslag verzekerd dat ‘de verbinding met Siriz nadrukkelijk is versterkt’. En in een paragraaf die geheel gewijd is aan de komende jaren voorzien de organisaties een nog inniger gezamenlijke toekomst: met de VBOK als de activistische club, Siriz als de voorlichtingstak. ‘Eén identiteit, twee werkgebieden’, heet het. En: ‘Eén passie en één verhaal’.

Zelfde adres

Moeilijk hoeft dat ene verhaal niet te zijn. Want niet alleen ideologisch zitten Siriz en de VBOK op een spoor, ook fysiek zien de werknemers van beide organisaties elkaar dagelijks. VBOK en Siriz delen namelijk hetzelfde adres, een bedrijfsverzamelgebouw in Gouda. In de raad van toezicht van Siriz duiken bovendien de mensen op die ook in het bestuur van de anti-abortusorganisatie zitten.

Voor de komende jaren staat een verdere intensivering van de samenwerking op het programma, belooft de ‘VBOK/Siriz’. Dit is precies zoals de orthodox-christelijke achterban het graag ziet, maar daarmee is ook duidelijk wat de onafhankelijkheid van Siriz waard is.

Lees ook:

De vrouw sturen bij de keuze voor abortus? Nee. Maar een opvatting hebben de Siriz-medewerkers wel

Siriz, dat hulp verleent aan ongepland zwangere vrouwen, ligt onder vuur, maar ontkent stellig cliënten te 'sturen'.

Een reportage vanaf de Siriz-hulppost in Den Haag

De vrouw sturen bij de keuze voor abortus? Nee. Maar een opvatting hebben de Siriz-medewerkers wel.

Tweede Kamer: 'Stop subsidie voor anti-abortusclub Siriz'

Het kabinet moet de subsidie aan Siriz­­, een stichting die hulp verleent aan ongewenst zwangere vrouwen, stopzetten. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, zo meldt tv-programma ‘EenVandaag’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden