'Sireneproject met autoradio moet doorgaan'

ZWOLLE (ANP) - Ambulancezorg Nederland, de belangenorganisatie van ambulancediensten, is totaal verbaasd over het besluit van staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken om een proef met sirenes via de autoradio stop te zetten. Woordvoerder Roel Barkhof heeft dat vrijdag gezegd.

ANP

Het besluit van de staatssecretaris kwam donderdag onverwacht uit de lucht vallen, zegt hij. ,,Het experiment loopt nog volop, er staan nog afspraken gepland, de apparatuur is nog volop in ontwikkeling.''

Medewerkers van ambulances klagen al jaren dat ze door het drukke verkeer hun werk niet goed kunnen doen. Sommige automobilisten horen bijvoorbeeld de sirenes niet als ze de radio aan hebben staan. Bedoeling was de ambulances uit te rusten met een apparaatje dat een sirene via de autoradio's kan uitzenden. Volgens de staatssecretaris is de proef mislukt.

Verbetering van het signaal

Barkhof bestrijdt dat. Volgens de staatssecretaris zendt het apparaatje het sirenegeluid te breed uit, zodat ook omwonenden het geluid te horen krijgen, net als automobilisten die verderop rijden. Volgens Barkhof werd er nog volop gewerkt aan de verbetering van het signaal. ,,Het geluid moest vanuit de ambulance meer naar voren toe worden gestuurd.''

Hij stelt bovendien dat het ambulancepersoneel veel minder onrustig hoeft te rijden met het apparaatje aan boord. ,,En dat is beter voor de patiënt.'' De ritten duren naar zijn mening ook iets korter.

Hij hoopt dat de Tweede Kamer de staatssecretaris tot de orde roept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden