Sire-campagne: Laat jongens jongens zijn

Een groepje jongens speelt in de branding met bodyboards. Beeld ANP
Een groepje jongens speelt in de branding met bodyboards.Beeld ANP

Sire durft. Vandaag begint een campagne voor opvoeders, met de vraag: mag jouw jongen genoeg jongen zijn?

Maaike Bezemer

Sire wil niet vingerwijzen, verzekert een woordvoerder. Het is niet dat jongens niet op ballet mogen of meer het bos in moeten. Het is ook niet de bedoeling dat juffen worden aangevallen op hun feminiene benadering van leerlingen. Zoals bij elke campagne gaat het om bewustwording. Jongensgedrag wordt minder gewaardeerd en het potentieel van jongens wordt onvoldoende benut.

Statistieken geven aan dat meisjes het onderwijs soepeler doorlopen dan jongens. Jongens volgen vaker speciaal onderwijs, er zijn meer jongens die de school voortijdig verlaten en ze ontvangen ook meer jeugdhulp dan meisjes. Onderwijsadviseur, onderzoeker en trainer Lauk Woltring probeert al veertig jaar bespreekbaar te maken dat die verschillen in prestaties misschien wel voortkomen uit het onderwijs en hoe we met kinderen omgaan. Ook thuis krijgen meiden waarschijnlijk meer complimenten, omdat ze goed kunnen stilzitten of geconcentreerd een kunstig knutselwerkje kunnen afleveren.

Jongenshersenen

Woltring heeft meegewerkt aan de Sire-campagne en brengt meteen enige nuance aan. Hij kent de gevoeligheden. “Niet alle jongens zijn hetzelfde, ook niet alle meisjes: het gaat om het algemene beeld. Er zijn nu eenmaal verschillen.”

Die verschillen zijn niet alleen aangeleerd of gestimuleerd. De executieve functies en verbindingen in de hersenen rijpen bij jongens langzamer dan bij meiden, weet de onderzoeker. Meisjes hebben eerder zelfinzicht, kunnen beter anticiperen en plannen. Jongens ontwikkelen doorgaans eerder hun grote motoriek en ruimtelijk inzicht. Woltring: “Jongens leren door te doen. Ze proberen gewoon, al gaat het drie keer mis, al doet het zeer.”

Woltring vindt de campagne broodnodig. Hij wil niet terug naar apart jongens- en meisjesonderwijs, het is goed dat meiden inmiddels dezelfde kansen krijgen en veel juffen zijn heus kanjers, zegt hij maar vast. “Maar het is ook goed als het met jongens beter gaat. Als jongens meer mogen bewegen en risico’s mogen nemen, dan kunnen ze hun energie kwijt en zich beter concentreren.”

Verder lezen

Lees ook het interview met psychologe Cordelia Fine. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn minder groot dan we denken, stelt zij juist. Tijd om af te rekenen met een oude mythe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden