Sinterklaas.

Sinterklaas

Ook spreekt hij van 'het rijke roomse leven van Sinterklaas'.

Zowel burgemeester als verslaggever slaan de plank mis. Sinterklaas (of liever: twee Nicolazen, die tot een Sinterklaas samengesmolten zijn) kwam uit Turkije. Een van de twee was in de vierde eeuw bisschop van Myra, de ander, in de zesde eeuw, abt/bisschop van Pindara. Hun beider gulhartigheid schijnt opvallend te zijn geweest. Na zoveel eeuwen is die nog steeds niet vergeten. Vooral niet door de kinderen.

Geen van beiden was echter 'rooms'. In hun tijd was de christenheid nog niet uiteengevallen in een Oosterse en Westerse (= roomse) kerk. Dat is helaas pas zo sedert de bisschop van Rome in 1054 zijn banbul liet neerleggen op het altaar van de toen voornaamste kerk van de christenheid, de Hagia Sophia in Constantinopel. Hij vond namelijk dat hij alleen alles in de algemene kerk te zeggen had. Waar de Oosterse christenheid het niet mee eens was. En is.

De beide heilige Nicolazen zouden zich omdraaien in hun graven als ze konden lezen, dat ze in Trouw voor 'rooms' uitgemaakt werden.

Ontelbaar zijn (nog steeds) de Nicolaas-ikonen in de Oosterse kerken en huizen. Weliswaar stalen Italiaanse zeevaarders/kooplieden de overblijfselen van een Nicolaas uit Turkije en brachten ze naar het Italiaanse Bari, waar ze nu nog vereerd worden. Maar dat kunnen die beide vrome mannen echt niet helpen. Toen via de Hanze de verering zich ook over noord-west Europa verbreidde, verplaatste de herkomst van de goede Sint zich naar Spanje. Zelfs ging hij voortaan rijdend op Wodans paard op stap, om tenslotte per stoomboot bij ons aan te komen. Altijd vergezeld van een knecht, die pikzwart is van het roet van de schoorsteen, waarin hij zich moet laten zakken.

De vrees van Barnevelds burgemeester dat hij zich aan 'paapse' superstitie schuldig zou maken is dus geheel ongegrond.

En wat de ontvangst in Barneveld (en overal) betreft: leve Sinterklaas.

Roden-M. Verkade

Solle

Natuurlijk doet de clericale Wissink met zijn zalvende woorden (Trouw, 9 november) denigrerend over Dorothee Solle.

Zij is met haar maatschappij-kritische 'politieke' theologie een bedreiging voor hem, voor zijn status met nog zovele privileges. We weten, dat Dorothee Solle consequent evangelisch leeft en dat kunnen we niet zeggen van de vele clerici, die nog steeds in grote huizen wonen, dure vakanties houden en de status-quo met hand en tand verdedigen. Wissink wil dat de studenten de heiligen afstoffen. Hopelijk ontdekken ze dan, dat Augustinus met zijn verkrampte kijk op seksualiteit zoveel leed en angst voor de mensen veroorzaakt heeft, tot in 1992 toe. Mag ik tot slot aan Wissink vragen om eens goed het interview van Beyers Naude en Solle te lezen. Zij komt op mij veel geloofwaardiger over dan Wissink c.s.

Utrecht-A. van Impelen

Solle (2)

"Hopelijk is prof. dr. J. B. M. Wissink geen eendagsvlieg. Want toen hij Dorothee Solle hier voor uitmaakte, had hij duidelijk zijn dag niet!"

Groningen-Sytze Ypma

May-Weggen

Het gaat er niet om of minister Maij-Weggen (Trouw, 10 november) her en der door iedereen aardig of leuk gevonden wordt, maar of zij in wisselwerking met Kamerleden functioneert zoals dat door de wet is voorgeschreven en door het volk van haar verwacht wordt.

Niet vaak immers handelt een bewindspersoon niet alleen met grote inzet en werkkracht, maar tevens vanuit een achtergrond van twee verschillende beroepsopleidingen. Ook op dit punt is mevrouw MaijWeggen vergelijkbaar met de barones Thatcher, maar ook met wijlen Marga Klompe en Golda Meir. Bij rampen is zij, en dat is niet van al onze bewindspersonen te zeggen, vrijwel onmiddellijk ter plaatse.

Het is helemaal niet essentieel of zij op dat moment laarzen draagt of lang ter plekke blijft. Daarover uit zich de pers niet zelden onnodig.

Zij steunt op dat moment al die mensen wier leven, goed of grond bedreigd worden. Soms wat haastig troostend misschien, maar het is dan haar verpleegstershart dat weer even op de tong ligt. Heel even maar, want het gaat in haar departement om gigantische bedragen, die nodig zijn om dijken te repareren of het wegverkeer veiliger te maken.

En dat vergt allerlei onderzoek en de nodige berekeningen en budgetteringen. Dat komt later als de storm is gaan liggen en het tij gekeerd.

Het zou jammer zijn indien Trouw verviel in de stijl van bepaalde liberale kranten, die zo graag, ook in hun kolommen, liberale volksvertegenwoordigsters steunen. Maar die zie je niet vaak, in de storm of op de doorgezakte dijk....

Leiden-W. Herstel

Rekenproblemen

Werden we ongeveer een jaar geleden geinformeerd over de spellingproblemen van de Amerikaanse vice-president Quayle, in Trouw van 13 november kunnen we lezen over de rekenproblemen van onze staatssecretaris van onderwijs, Wallage, die becijfert dat een aantal van 30 000 voortijdige schoolverlaters per jaar neerkomt op 10 per dag. Of is de heer Wallage zo'n voortijdige schoolverlater?

Zelhem-Henk Landeweerd

(leraar)

Prijzenmatiging

Door de slechter wordende economie heeft de regering besloten tot nieuwe bezuinigingen. In dit kader past dan ook een loonmatiging aldus vinden onze wijze bestuurders. Het is alleen zo merkwaardig dat er nergens gesproken wordt over een prijzen-matiging. Het is vooral de Overheid zelf die de prijzen op een enorme manier omhoog jaagt door de vaststelling van een groot aantal tarieven en heffingen over te laten aan de Gemeenten.

Deze, ook met de rug tegen de muur staande, weten geen andere oplossing dan maar weer te besluiten tot forse verhogingen van bijv. reinigingsrechten; milieuheffingen; onroerend goed belasting; parkeergelden enz.

De overheid zelf gaat onverminderd door met het verhogen van de prijzen voor het openbaar vervoer; de auto en de huren. De lonen minder omhoog. (Dus ook de loonsverhoging van de Gedeputeerde Statenleden van 1 500 gulden per maand is nu van de baan?)

Maar dan ook de prijzen bevriezen. De BTW-verlaging was ook al zo'n lachertje . . . Niemand heeft er iets van gemerkt.

Nog bonter maakt de heer Brinkman van het CDA het: Het invullen van de bezuinigingen bij de overheid moet plaats vinden bij o.a. de sociale voorzieningen, de gezondheidszorg en de huursubsidie.

Precies hetzelfde verhaal dus: de tekorten moeten worden betaald door de minst draagkrachtigen. Immers de Gemeentelijke heffingen houden geen rekening met het inkomen van individuele burgers. De tram, de bus en de trein is voor een ieder even duur . . .

En Brinkman, tezamen met de regering wil nog steeds niet kijken naar de inkomens van hen die tweehonderd gulden per maand minder beslist niet voelen . . .

We gaan naar Amerikaanse toestanden: De armen betalen de crisis; de rijken drinken hun champagne ongestoord verder.

Vakbonden en zich links noemende partijen drinken lekker mee . . .

Pijnacker-A. v.d. Heuvel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden