Sinterklaasboeken die kinderen aan het lezen krijgen

Douwe Egberts Sinterklaasboeken in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven, gratis verkrijgbaar bij de C1000-supermarkten. Info: www.lezenenschrijven.nl
"Plotseling sloeg Sinterklaas met zijn hand op tafel en brulde: 'Wat heb ik potjandorie nu weer aan mijn baard hangen!' De Computer-Piet zei: een bon." In het boek 'Sinterklaasje bonne-bonne-bonnen' zijn Arjen Ederveen en Piet Paris een gouden duo. De strakke tekeningen met subtiele grapjes passen perfect bij de hoekige humor in het verhaal.

Net als zeven eerdere jaren liggen in de supermarkt weer drie gratis sinterklaasboeken van bekende auteurs en illustratoren. De andere zijn van Ronald Giphart en Tom Schamp met 'Piet Verliefd' en Yvon Jaspers en Kristina Ruell met 'Dimitri en het geheim van het kleine doosje'.

Het zijn boeken met korte teksten en een sterke beeldtaal, om ook kinderen die moeilijk lezen aan te spreken. Ditmaal doet de Stichting Lezen en Schrijven mee en zij geven ouders voorleestips. Elke dag vijftien minuten voorlezen is genoeg om de kinderen die met een flinke leesachterstand aan de lagere school beginnen - dat zijn er rond de 40.000 - naar een hoger leesniveau te tillen.

Dit jaar zijn de sinterklaasverhalen verrassender dan vorig jaar. Toen speelde het misverstand dat kinderen die moeilijk lezen van gemakkelijke verhaaltjes zouden houden.

'Dimitri en het geheim van het kleine doosje' van Yvon Jaspers is een sprookjesachtig verhaal vol kleurige tekeningen dat kleuters zeker zal aanspreken. Maar vooral Ronald Giphart en Arjan Ederveen raken de juiste snaar en zetten de Sint en zijn Pieten midden in de actualiteit. In 'Sinterklaasje bonne-bonne-bonnen' is de vader in het verhaal een politieagent die niet genoeg geld heeft om cadeaus als een 'Barbiepoppenhuis met een echte parkeergarage' en 'een bel-minuten-kaart' voor zijn zoontje te kopen. Maar hij kan wél goed bonnen uitschrijven, ook voor de Sint die ten onrechte een boete krijgt voor 'dronken achter de teugels zitten'. Mooi zijn de strakke tekeningen, schetsmatig neergezette personages en attributen uit het verhaal in een rijtje op de pagina: politieauto, bonnenboekje, handboeien, pistool.

In 'Piet verliefd' zijn de Pieten verenigd in de SIP, de Sinterklaas Inpak Ploeg, werkzaam in het Sinterklaas Hoofdkwartier. Het zijn stoere rasta's en hiphoppers in trainingspakken, die zich in Nederland als toeristen gedragen. Ze bezoeken Volendam en maken een rondvaart. Ongemerkt gaat het dan ook over nieuwe Nederlanders die hier inburgeren. Maar de verliefde Piet neemt zijn meisje mee op de boot naar Spanje, als eerste blonde leerling-Piet. Zijn gedicht voor haar: "Ik zag je al vanaf het schip. Ik dacht: verhip! Zij is een VIP. Jij bent de leukste, met stip!"

De uitbundige illustraties vol massataferelen van Tom Schamp zijn een lust voor het oog en zijn schaatstaferelen lijken op een winterlandschap van de zeventiende-eeuwse schilder Hendrick Avercamp. Het zijn boeken die ook stoere kinderen die liever op straat spelen dan in een boek lezen, over de streep kunnen trekken.

5 december pop
Meer eigentijdse 5 december popmuziek is te vinden op de cd 'Andere Koek' van De Band Krijgt Kinderen, met dertien aanstekelijke liedjes. "Doe het effe anders met Sinterklaas en stop die oubollige klaasliedjes in het archief", vindt de band. Prijs: 11,95 euro. Info: www.kindermuziek.com

Sint in het theater
Het verhaal in 'De pepernotenfabriek' lijkt een beetje flauw, maar voor kleuters is het thema 'Zwarte Pieten die zélf stout zijn' vast hilarisch. Bovendien geven muzikanten Dennis 'Denvis' Grotenhuis, Roel Blommers, Gijs van de Burgt en Daan Koch de geijkte sinterklaasliedjes een stevige rock 'n roll swing. Te zien 19/11 t/m 4/12. Info: www.deschoenfabriek.nl en www.muzieklab.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden