Sinterklaas / Nog geen contact met de stoomboot

Vandaag arriveert Sinterklaas in Zwolle. De feestelijke intocht wordt voor tv geregistreerd door 40 mensen, 10 camera's en kilometers tv-kabel. Dieuwertje Blok en Rik Hoogendoorn ontvangen de Sint en de Pieten. Tenminste, als alles goed gaat.

door Martine Borgdorff

In een donkerbruin cafe, in een zijstraat van de Grote Markt, neemt regisseur Chester te Nuyl met twee assistenten het draaiboek grondig door. Deze vrijdagmiddag, tijdens de generale repetitie, moet het echt allemaal goed gaan. Dieuwertje Blok en Rik Hoogendoorn (Rik uit 'Sesamstraat'), de presentatoren van de Sinterklaasintocht, lopen intussen door de binnenstad van Zwolle. Hier staat morgen de burgemeester, daar zal de stoet langslopen en hier kan de Sint op zijn troon gaan zitten. Op de Grote Markt staat de mobiele studio van Dieuwertje Blok, een soort grote vliegende schotel, al klaar. Om de hoek, voor de 'Peperbus', sjouwen mannen met meterslange gekleurde kabels. De marktbezoekers kijken nieuwsgierig naar ze.

Zwolle is in de ban van Sinterklaas. Vandaag rond de klok van twaalf zal de enige echte landelijke intocht hier plaatsvinden, live uitgezonden op Zappelin. De burgemeester van Zwolle, een fanfare en duizenden kinderen zullen Sint, Pieten en schimmel Amerigo toejuichen als ze voet aan wal zetten bij het Maagjesbolwerk aan de Zwolse Stadsgracht. Gisteren werd nog druk gerepeteerd. Bij de ontvangst van zulk hoog bezoek mag niets aan het toeval worden overgelaten.

Presentatrice Dieuwertje Blok en acteur Rik Hoogendoorn hebben er zin in. ,,Het is leuk dat het live televisie is. Er mag best iets misgaan, dat houdt de spanning erin'', zegt Blok. ,,De kunst is om vooral rustig te blijven'', weet Hoogendoorn.

En spannend wordt het. In het 'Sinterklaasjournaal', dat vanaf woensdag te zien was, bleek net als voorgaande jaren dat een vlekkeloze intocht helemaal niet vanzelfsprekend is. Contact met de stoomboot is er de hele week nog niet geweest. Ook is er iets eigenaardigs aan de hand met een te vroeg gearriveerde Piet die te veel pepernoten heeft gegeten. Blok en Hoogendoorn weten het fijne er ook niet van, maar gerust zijn ze er niet op. Dieuwertje Blok: ,,Ik hoop echt dat het allemaal goed gaat, maar we moeten nog maar afwachten of de stoomboot de juiste koers heeft gevaren.'' Hoogendoorn knikt. ,,Het is allemaal nog heel onzeker, ja.''

Het zijn drukke weken voor de presentatoren. Hoogendoorn heeft net de opnamen voor de Sinterklaasuitzending van 'Sesamstraat' achter de rug en Blok zit tot over haar oren in het 'Sinterklaasjournaal'. Het is voor het derde jaar dat Dieuwertje Blok het 'Sinterklaasjournaal' presenteert. Het brengt haar, na het stoppen van 'Ontbijt-TV', in elk geval een paar weken per jaar terug op het scherm. Aje Boschhuizen, eindredacteur van de Sinterklaas-uitzendingen, is dolblij met haar. ,,Ze is gewoon de beste keus. Ze is goed in nieuws presenteren en ze spreekt kinderen aan. En Dieuwertje is er natuurlijk ook een beetje voor de vaders.'' Blok moet erom lachen. ,,Ik doe deze programma's omdat ik het gewoon heel erg leuk vind. Ik ben met een natte vinger te lijmen als het om Sinterklaas gaat. Ik heb nooit afscheid genomen van het tv-werk, hoor, er kwam gewoon niet zoveel op mijn weg. Zo gaat dat als je niet vast voor een omroep werkt. Deze klus is dus heel welkom. Ook omdat ik zelf gewoon een beetje in de tijd stil ben blijven staan, ik kan nog geloven in het sprookje. Mijn eigen kinderen zijn inmiddels ingewijd in het Grote Geheim, die vinden het interessanter dat ik binnenkort lijk ben in 'Baan tjer'.'' Met de komst van het succesvolle 'Sinterklaasjournaal' is het karakter van de intocht veranderd, zegt Blok. Voorheen presenteerde Aart Staartjes de intocht en was de tv-uitzending vooral een registratie. Nu loopt de verhaallijn uit het 'Sinterklaasjournaal' naadloos over in de uitzending van de intocht. Regisseur Chester te Nuyl: ,,Een paar jaar geleden was de intocht vergelijkbaar met een Koninginnedag-uitzending: 'Volg het hoedje', zal ik maar zeggen. Nu zit er een verhaal in, waar veel drama bij komt kijken. Dat is een grote klus. Om een idee te geven: we zijn met een ploeg van veertig mensen, we werken met tien camera's en in totaal 22 camera standpunten. Om alles mooi in beeld te krijgen ligt er 7,5 kilometer kabel door Zwolle.''

Opvallend is dat veel grote namen meewerken aan de Sinterklaas-uitzendingen, vooral aan het 'Sinterklaasjournaal'. Naast Bram van der Vlugt, Erik van Muiswinkel en Michiel Kerbosch, zijn dat dit jaar onder anderen Youp van 't Hek, Marc-Marie Huijbregts, Wouke van Scherrenburg, Rob Kamphuis en Gijs Scholten van Asschat. Het werkt: in de voorgaande twee jaar werd het 'Sinterklaasjournaal' geliefd bij veel kijkers. De tv-intocht scoort traditiegetrouw goede cijfers. Desondanks moet binnen de publieke omroep ieder jaar weer een kruistocht worden gehouden om geld voor de programma's vrij te maken, zegt eindredacteur Aje Boschhuizen. De NPS, die de redactie en productie van de uitzendingen doet, heeft partners nodig om de uitzendingen te kunnen betalen. ,,En dan wreekt zich het publieke omroepsysteem. Iedereen vindt het belangrijk dat de Sinterklaasprogramma's worden gemaakt, maar niemand komt met geld over de brug. Het gevecht om geld hoort er inmiddels ook traditioneel bij. Inmiddels starten we maar gewoon met het schrijven van de scenario's zonder dat we een idee hebben of het rondkomt.'' Dit jaar trokken uiteindelijk, naast de NPS, de VPRO en de Avro de portemonnee.

Het plezier van de makers lijdt er gelukkig niet onder. In het warme café waar de tv-ploeg wacht op de lunch, is het ronduit gezellig. Iedereen heeft er zin in. ,,Het is natuurlijk toch een hele grote eer om dit te doen'', zegt Rik Hoogendoorn. Dieuwertje Blok knikt bevestigend. ,,Hartstikke leuk, ook al heb ik geen idee wat er de komende weken nog gaat gebeuren. Het is net als met het 'NOS Journaal': Philip Freriks weet ook niet wat er volgende week voor nieuws komt.''

Intocht Sinterklaas, zaterdag 12.00 uur, Zappelin/Ned. 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden