Pietendiscussie

Sinterklaas neemt in Amsterdam alleen schoorsteenpieten mee

Een roetveegpiet schudt de hand van burgemeester Eberhard van der Laan. Beeld ANP
Een roetveegpiet schudt de hand van burgemeester Eberhard van der Laan.Beeld ANP

Als Sinterklaas op 13 november in Amsterdam aankomt, wordt hij enkel vergezeld door schoorsteenpieten die roetvegen op hun gezicht hebben. Een Zwarte Piet is niet te zien. Eerder was er nog sprake van dat 75 procent van de Pieten niet zwart zouden zijn.

Metro-columnist Jan Dijkgraaf maakte het nieuws openbaar in een open brief aan burgemeester Eberhard van der Laan. Dijkgraaf maakt melding van een whatsappgesprek tussen Bob Maas, voorzitter van de Pietencommissie Sinterklaasintocht Amsterdam, en andere betrokkenen.

In het gesprek zegt Maas dat er bewust gekozen is voor '75 procent', om zo te voorkomen dat 'we extreme pro-Pieten niet op ons dak krijgen'. Dat zorgt volgens Maas voor rust, en er wordt discussie voorkomen als er onverhoopt toch een Zwarte Piet over de hekken springt om mee te lopen.

De organisatie betreurt het dat de 'verrassing' is uitgelekt. Burgemeester Eberhard van der Laan was op de hoogte van de actie. Vorig jaar was de helft van de Pieten in Amsterdam al voorzien van alleen roetvegen, een jaar eerder was dat een kwart.

Utrecht

Ook in andere steden schrijdt de roetveegpiet voort. In Utrecht zullen straks nauwelijks Zwarte Pieten meer te zien zijn. De Stichting Protestants Onderwijs Utrecht, waaronder 29 basisscholen vallen met zo'n 8000 leerlingen, vervangen zwarte piet voor roetveegpiet. Oorringen, rode lippen en kroeshaar verdwijnen.

42 Utrechtse openbare scholen namen die beslissing vorig jaar al: zij vervingen de pieten soms zelfs voor de populaire figuurtjes Minions.

In Arnhem bepaalde het bestuur van 39 basisscholen onlangs dat de scholen in drie jaar tijd moeten overstappen op de roetveegpiet. Het kwam een schooldirecteur op doodsbedreigingen te staan. Dat is ook de reden dat andere scholen niet al te veel ruchtbaarheid geven aan hun 'pietenbeleid'.

Ook in Friesland, Drenthe en Zeeland, waar vorig jaar blijkens een enquête van vakbond AOb zwarte piet vrijwel overal gehandhaafd werd, wordt flink gediscussieerd. In een enkel geval leidt dat tot inzet van roetveegpieten. Het besluit van omroep RTL om alleen nog maar dat type piet te vertonen, speelt voor deze scholen een rol in de besluitvorming.

Afgelopen jaar bleek uit de AOb-enquête dat 35 procent van de scholen het uiterlijk van zwarte piet had aangepast. Volgens enquête van het ministerie van sociale zaken, waarover Medialogica van omroep Human gisteravond berichtte, vindt 21 procent van de Nederlanders dat het uiterlijk van zwarte piet moet worden veranderd. In2014 was dat 12 procent, en vorig jaar 17 procent.

De gemeenten zijn nog verdeeld over de aanpak van hun Sinterklaasintocht. Van de eenenveertig gemeenten die RTL natrok, zijn er negen waar alleen zwarte pieten meelopen: Alkmaar, Almelo, Amstelveen, Apeldoorn, Dordrecht, Emmen, Helmond, Nijmegen en Roosendaal.

In de overige gemeenten is iets veranderd aan de lippen, oorringen of de gezichtskleur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden