Sinterklaas is blij met de acties die voor hem worden gevoerd

Begint de victorie in Assen? Wordt de opmars van de kerstman eindelijk tot staan gebracht? Als het aan de stichting Nationaal Sint Nicolaas Comite en de gemeente Assen ligt wordt het Sinterklaasfeest in oude glorie hersteld. Zo staat aan de grens van Assen een bord dat de kerstman de toegang tot die gemeente verbiedt tot, na de verjaardag van de Sint, 6 december. Ook in steden als Rotterdam en Amsterdam wordt actie gevoerd om te voorkomen dat de kerstman dit oer-Hollandse feest verdringt.

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT

Dit heugelijke nieuws kwam de Sint zelf inmiddels ook ter ore, vertelde hij deze week toen hij, ter voorbereiding van zijn intocht (vandaag), in Nederland arriveerde. “Ik word het hele jaar door goed op de hoogte gehouden van wat in Nederland gebeurt. Ik vind het hele eervolle acties - het is heel fijn te merken dat heel veel mensen en heel veel kinderen het belangrijk vinden dat ik blijf komen - al is het een beetje jammer dat die acties nodig zijn . . .”

“Verder heb ik begrepen dat hier, net als in Spanje, sprake is van recessie. Ik weet natuurlijk zelf wel voor hoeveel geld ik cadeautjes koop, maar heb dat nooit bekend gemaakt. Nu blijkt uit een rapport dat ik de economie een beetje help, dat ik zelfs meer cadeautjes koop dan de kerstman. Kijk, ik heb niets tegen die meneer de kerstman. Ik ken hem niet eens. Heb hem ooit eens een brief geschreven - waar ik nooit antwoord op kreeg - dat we elkaar maar niet in het vaarwater moeten zitten. Maar ik vind wel dat de viering van mijn verjaardag iets is dat bij Nederland moet blijven horen.”

“Ik doe elk jaar mijn uiterste best om alle cadeautjes heel leuk te verpakken, er vaak surprises van te maken en dat kost een heleboel tijd. Bovendien span ik me in om, samen met mijn pieten, vele gedichten te maken. Die meneer de kerstman heeft het maar makkelijk. Die zegt tegen de winkels: pak de cadeautjes maar een beetje leuk in. Vervolgens gooit hij de cadeautjes onder de kerstboom. Dat is wat jullie hier geloof ik 'een makkie' noemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden