Sinterklaas in Amsterdam toch vergezeld door Zwarte Pieten

Sinterklaas tijdens de intocht in Sneek. Beeld anp
Sinterklaas tijdens de intocht in Sneek.Beeld anp

Sinterklaas wordt tijdens de intocht in Amsterdam op 17 november toch vergezeld door zijn Zwarte Pieten. Dat maakte de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam vandaag bekend.

redactie

Een paar weken geleden maakten 21 personen onder leiding van dichter en activist Quinsy Gario bezwaar tegen de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Zwarte Piet was racistisch en belichaamde de slavernij, vonden zij. Het feest hoefde niet afgeschaft te worden, maar volgens de bezwaarmakers was aanpassing absoluut noodzakelijk.

De gemeente Amsterdam ziet nu dus af van die gewenste aanpassingen. Volgens de commissie heeft het Sinterklaascomité dat het feest organiseert aan alle voorwaarden voldaan. Daarbij kan het fenomeen Zwarte Piet juridisch niet als racistisch worden bestempeld. Ook zei een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de hoorzitting een aantal weken geleden 'het Sinterklaasfeest geen geweld aan te willen doen'.

Van der Laan in gesprek met Gario en Sinterklaascomité
De burgemeester heeft met Gario en het sinterklaascomité afgesproken om de gesprekken over de invulling van het volksfeest voort te zetten en in overleg te treden met de NTR, de omroep van het Sinterklaasjournaal, en de andere plaatselijke sinterklaascomités.

Zelf sluit Van der Laan zich graag aan bij 'hoofdpiet' Erik van Muiswinkel, die al heeft voorgesteld om Piet minder zwart en minder knecht te maken om associaties met slavernij weg te nemen. Van der Laan:"Krompraat, kroeshaar, dikke lippen, oorringen en onderdanigheid bevestigen de door menigeen gevoelde band met slavernij en zijn daarom te vermijden. Hoe zwart Zwarte Piet kan blijven, zal wel blijken. Zwarte pieten met blonde haren, overduidelijk geschminkte pieten, pieten met roetvegen of gekleurde pieten, het is allemaal mogelijk."

In zijn brief aan de raad stelt Van der Laan voor 'zo snel mogelijk'' een volgende stap te zetten en pleit hij voor geleidelijkheid, zodat over 5 of 10 jaar 'het sinterklaasfeest daadwerkelijk een feest is voor iedereen'.

Ook in Zuidoost in Zwarte Piet welkom
Eerder vandaag werd al bekend dat ook in Amsterdam-Zuidoost de Zwarte Pieten gewoon welkom zijn. Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema liet vandaag weten niets te voelen voor een verbod op de sinterklaasintocht, waar de meerderheid in de stadsdeelraad gisteravond op aandrong in een motie.

De motie van de PvdA werd gesteund door ChristenUnie en D66. Herrema zal de motie echter niet uitvoeren. Volgens hem heeft een verbod op een sintintocht geen zin. Wel gaat hij in gesprek met de organisatie van de sinterklaasintocht. "De stadsdeelraad meent dat de openbare orde en veiligheid in het geding is, maar gaat daar niet over. En als de openbare orde in het geding is, dan dienen we de onrustveroorzakers aan te pakken", liet Herrema via zijn woordvoerder weten.

De ophef in Zuidoost was overigens wat voorbarig. De voorzitter van de lokale winkeliersvereniging Amsterdamse Poort en de woordvoerder van het stadsdeel lieten vandaag allebei weten dat er helemaal geen sinterklaasintocht op stapel staat in Zuidoost. "Als niemand een vergunning heeft aangevraagd, dan was dit een hoop kabaal om niets", reageert raadslid John Olsen van de Christenunie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden