Sint Nicolaas 'Voor ik inslaap, denk ik even aan Amerigo'

"Mijn kinderdromen weet ik niet meer. Dat is te lang geleden. Maar zolang ik me kan herinneren droom ik van een betere wereld. Dat draag ik uit wanneer ik in Nederland ben: delen, geven, nader tot elkaar komen.

De intocht is altijd spannend, voor de pieten en mij. We zitten natuurlijk een tijd op zee, dan zien we uit naar de aankomst. Nachtmerries onderweg? Tja, dat zou wat zijn: dat er niemand op de kade staat. Dat er hooguit een eenzame plastic zak ronddwarrelt, en er een agent staat die ons wegstuurt: niet aanmeren!

Nee hoor, nachtmerries heb ik niet. Na al die jaren heb ik het rotsvaste vertrouwen dat er mensen zullen zijn. Zoals dit jaar in Roermond: werkelijk overal glimmende kinderoogjes, ontroerde ouders, opa's, oma's. Elke keer ben ik weer verrast door zoveel warmte, positiviteit en liefde. Een onbeschrijflijke ervaring.

Dit zijn voor veel mensen spannende, plezierige dagen: versierde winkelstraten, overal kan een piet opduiken die begint te strooien, er kan een pakje in je schoen zitten. Er wordt even lekker voor je gezorgd.

Soms zul je niet het cadeautje krijgen dat je wenste: kleiner of heel anders. Kijk, dan is het belangrijk dat je probeert toch dankbaar te zijn. Buiten is het donker, en toch is iemand voor je op zoek gegaan naar een presentje. Er is aan je gedacht. Die aandacht is bijzonder, minstens even belangrijk als het pakje zelf. Misschien had Sint wel een bedoeling om je juist dit te geven. Bijvoorbeeld een boek, omdat je zo weinig leest.

Als ik in Nederland ben, heb ik het ontzettend druk, dan slaap ik weinig. Regelmatig roept een piet: Sinterklaas, gaat u nou toch eens naar bed! Voor dromen slaap ik te diep. Maar voor ik inslaap denk ik wel vaak nog even aan Amerigo, dan zie ik 'm lekker in zijn stal staan. Daar kan ik van genieten.

Sinterklaas houdt niet van pesten. Dat vind ik belangrijk om te zeggen, hoewel ik best weet dat de meeste mensen lief met elkaar omgaan. Pesten, kwellen, vechten in plaats van praten, ik houd er niet van. Je mag best eens een beetje stout zijn, of boos. Dat ben ik ook wel eens. Dan tel ik tot drie en zeg tegen mezelf: nou Sinterklaas, rustig aan. Ik kan wel meteen met mijn staf gaan lopen zwaaien, maar daar wordt niemand beter van. Het gaat erom dat je je nooit boven een ander stelt: we zijn allemaal gewoon maar mensen. Ja, ook Sinterklaas.

Ik hoop dat iedereen van deze tijd geniet, gelukkig met elkaar is, en een leuke pakjesavond heeft. Het samen fijn hebben, dat is het mooiste cadeau. Dan snort Sinterklaas op 6 december heerlijk weg, in een diepe slaap op de boot terug naar Spanje. Een rustige terugvaart, dat is mijn allergrootste droom."

Sinterklaas (leeftijd onbekend) komt ieder jaar naar Nederland om zijn verjaardag te vieren. Dagelijks doet NTR om 18.00 uur in het 'Sinterklaasjournaal' verslag van zijn verblijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden