Sint Nicolaas Comité: Sint moet groter gevolg en roetpiet krijgen

Zwarte Piet in Hoorn, in november vorig jaar. Beeld ap
Zwarte Piet in Hoorn, in november vorig jaar.Beeld ap

Om iedereen tegemoet te komen in de discussie rond Zwarte Piet, zou de steun en toeverlaat van Sinterklaas met zwarte vegen geschminkt kunnen worden. Dan ontstaat de zogeheten roetpiet. Ook zouden er veel meer historische figuren in het gevolg van Sinterklaas mee moeten lopen, zoals bijvoorbeeld matrozen, lakeien en soldaten. Dat was in het verre verleden ook het geval.

Redactie

Dat stellen directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en Frits Booy, secretaris en sinterklaasdeskundige van de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité. Booy maakte een essay onder de titel 'Het verhaal van Zwarte Piet Geschiedenis en betekenis'. Dat verschijnt volgende week.

Booy doet uitvoerig uit de doeken wat de herkomst van Zwarte Piet is en zet de feiten, beweringen en meningen op een rij. Tegelijkertijd vragen hij en Strouken om meer wederzijds begrip en verdraagzaamheid. 'We kunnen nu eenmaal niet allemaal in elk opzicht onze zin krijgen', aldus Booy.

Beiden zien verschillende oplossingen die ervoor moeten zorgen dat Zwarte Piet minder centraal komt te staan. 'Om tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen, zouden we de concessies kunnen doen dat Zwarte Piet zijn krulpruik weglaat, zijn lippen niet te rood maakt en hij zijn gezicht met roetvegen donker maakt. Er zouden ook andere blanke 'knechten' en functionarissen aan het gevolg van Sinterklaas toegevoegd kunnen worden. Om niet herkend te worden, moeten ze zich dan wel vermommen met pruiken, snorren en baarden of van ver komen.'

Strouken noemt als oplossing ook kleurpieten aan het gezelschap toe te voegen. Het kleurrijke zou dan vooral moeten zitten in het haar en de kledij. 'Overal in het land zijn sinterklaasorganisaties aan het nadenken en experimenteren. Ik heb het gevoel dat ze nog niet echt een oplossing hebben, want niemand wil er nu al iets over zeggen. Maar ik denk dat wij in november veel verschillende oplossingen gaan zien.'

Een alternatieve zwarte piet, zoals hij afgelopen zomer werd gepresenteerd. Beeld ANP Kippa
Een alternatieve zwarte piet, zoals hij afgelopen zomer werd gepresenteerd.Beeld ANP Kippa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden