'Sint-Maartenaren, ga terug naar jullie eigen land? Nederland is mijn land!'

Door de stormschade zijn tientallen Sint-Maartenaren naar Nederland gevlucht, maar zij lopen in Nederland tegen een bureaucratische muur aan.  Beeld AP
Door de stormschade zijn tientallen Sint-Maartenaren naar Nederland gevlucht, maar zij lopen in Nederland tegen een bureaucratische muur aan.Beeld AP

De stormschade was reden om vanuit Sint-Maarten naar Nederland terug te keren, waar ze dertig jaar woonde. Maar welkom voelt Sella Belkhrouf zich hier niet. "Ik mag hier niets"

De marmoleum vloer en de leuningen herinneren aan het verpleeghuis dat eerder in het pand zat. De gemeente Haarlem gebruikt het als noodvoorziening voor statushouders. Het is er praktisch uitgestorven. Nog anderhalve maand is een gang het domein van negentien Sint-Maartenaren, die na orkaan Irma naar Nederland kwamen, onder wie Sella Belkhrouf (36), die met haar zoontje van 10 een kamer van twintig vierkante meter bewoont.

Twee tassen

Met twee tassen kwam ze naar Nederland. De orkaan vaagde het dak van haar woning, bijna al haar spullen waren verwoest. Daarna overheerste de angst. "Er werd geplunderd en op straat was niemand veilig. Water halen was al een risico." Ze wilde weg, besloot ze. Terug naar huis, naar Nederland.

Ze is geboren en getogen in Haarlem, woonde er dertig jaar. In deze wijk ging ze vroeger naar school. Vijf jaar geleden besloot ze tijdelijk op Sint-Maarten te gaan werken. "Ik deed wat duizenden Nederlanders ieder jaar doen: verhuizen naar het buitenland voor werk. En nu mag ik niets meer. Ik kan me niet inschrijven bij de gemeente, UWV, of een zorgverzekeraar. Allemaal omdat ik geen vast adres heb."

'Maatwerkoplossing'

In principe biedt de Nederlandse overheid Sint-Maartenaren die naar Nederland zijn gekomen geen hulp. Inschrijven bij de gemeente kan alleen als ze bij familie of vrienden onderdak hebben. Ook het aanvragen van een postadres is niet mogelijk. Maar volgens de Haarlemse burgemeester Jos Wienen is Binnenlandse Zaken op zoek naar een 'maatwerkoplossing' voor mensen die willen blijven. "Ik heb begrepen dat ze op zoek zijn naar plekken waar mensen ook op de langere termijn kunnen verblijven", aldus Wienen.

Belkhrouf kan niet bij familie terecht en is dus aangewezen op hulp. Even leek alles opgelost, toen vorige week haar inschrijving bij de gemeente werd goedgekeurd. Een misverstand, meldde die later. "Omdat het geen vaste verblijfplaats betrof, maar de tijdelijke noodvoorziening", zegt Wienen desgevraagd. "En de wachtlijst voor een huurwoning in Haarlem is lang, zo'n zeven jaar. Daar heeft niemand iets aan."

Voor Belkhrouf en de achttien anderen is het afwachten. De groep kan tot 31 december in het voormalige verpleeghuis blijven. Bij een ontmoeting vroeg Wienen eerder waarom ze niet terug willen naar hun eigen land om te helpen bij de wederopbouw. "Mijn eigen land?" Belkhrouf zucht. "Ik ben in Nederland, dit is mijn eigen land."

Dezelfde rechten

Sint-Maartenaren met een Nederlands paspoort hebben dezelfde rechten als hier geboren Nederlanders. Het kabinet zegt dat 'zelfredzaamheid uitgangspunt is' voor orkaanvluchtelingen, gemeenten weigeren hen in te schrijven. Daarvoor ontbreekt elke grond, zegt hoogleraar staatsrecht Arjen van Rijn van de Universiteit van Curaçao. Het recht van Sint-Maartenaren op toegang tot voorzieningen als zorg en school in Nederland staat in de wet, zegt hij. Voorwaarde voor inschrijving bij een gemeente is dat zij zich op Sint-Maarten uitschrijven. Die eis is volgens hem vervallen nu het bevolkingsregister door Irma is beschadigd.

Lees ook: In Nederland is geen hulp voor Sint-Maartenaren en het Commentaar: Help gevluchte Sint-Maartenaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden