Sint-Maarten staat onder curatele

HANS MARIJNISSEN en REDACTIE BINNENLAND

Nederland grijpt opnieuw in op de Cariben. Dit keer pakt minister Plasterk (koninkrijksrelaties) het autonome Sint-Maarten aan dat volgens hem weigert corruptie en vriendjespolitiek terug te dringen. Tegen de zin van regering en parlement van Sint-Maarten in, installeert Nederland een zogeheten 'Integriteitskamer' die de uitwassen moet aanpakken. Daarmee komt Sint-Maarten feitelijk onder curatele te staan.

Het is de tweede keer binnen acht dagen dat Plasterk de regering van een autonoom land binnen het koninkrijk aan de kant zet. Eerder gaf Plasterk op Curaçao de organisatie van de verkiezingen in handen van de gouverneur. Parlement en regering mogen zich daar niet meer mee bemoeien.

Volgens Plasterk laten rapportages over de integriteitsproblematiek op Sint-Maarten zien dat corruptie, omkoping en vriendjespolitiek in alle lagen van de bevolking voorkomt, óók in het politieke bestuur. Aanvankelijk stemde het eiland in met de Integriteitskamer, maar uiteindelijk weigerde de regering deze nieuwe wetgeving door te voeren.

Plasterk zet, net als op Curaçao, de Algemene Maatregel van Rijksbestuur in, een paardemiddel dat boven alle andere wetgeving staat.

De Integriteitskamer moet streng toezicht houden en doet zelfstandig onderzoek wanneer er vermoedens van integriteitsschendingen zijn. Ze mag ook dwingende adviezen geven aan de regering van Sint-Maarten hoe hiermee om te gaan. Zo nodig wordt aangifte gedaan als er sprake is van strafbare feiten.

Opvallend is dat de regering van Sint-Maarten geen enkele zeggenschap over dit instituut heeft. De Integriteitskamer wordt benoemd door de Rijksministerraad en rapporteert daaraan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden