Sint Maarten onder curatele

Van een onzer verslaggevers

In juli was al besloten om Sint Maarten onder curatele te plaatsen vanwege bestuurlijke en financiele problemen. Premier Liberia-Peters van de Antillen maakte bezwaar, omdat zij vond dat haar regering in Willemstad de problemen op Sint Maarten zelf wel op kon lossen. Om dat duidelijk te maken aan Den Haag stapte zij deze week boos in het vliegtuig. De voorzitter van de Antilliaanse staten, Rufus McWilliam, sprak van een 'neo-koloniale aanpak' van Nederland.

Na twee vergaderingen van de rijksregering heeft zij zich nu neergelegd bij het besluit om, zoals minister Hirsch Ballin van Antilliaanse en Arubaanse zaken het uitdrukte 'Sint Maarten staatsrechtelijk in de houdgreep te nemen'.

Met Hirsch Ballin legde Liberia-Peters gisteren in Den Haag uit dat maatregelen onontkoombaar waren gezien de situatie op het eiland. Alle besluiten van de eilandraad van Sint Maarten met belangrijke financiele of bestuurlijke gevolgen treden nu pas in werking, nadat de gouverneur er goedkeuring aan heeft verleend. Wijst de gouverneur ze af, dan kan de raad in beroep gaan bij de koninkrijksregering.

Voor de extra bevoegdheden van de gouverneur is een Algemene maatregel van rijksbestuur nodig. De rijksministerraad zal een ontwerp voorleggen aan de Raad van State. Door de maatregel wordt ook de positie van de gezaghebber (burgemeester) op Sint Maarten versterkt. Hij kan nu ook zelfstandig aan de eilandraad voorstellen op financieel en bestuurlijk gebied doen.

Liberia-Peters erkende dat de Antilliaanse regering onvoldoende middelen heeft om het reilen en zeilen op Sint Maarten te verbeteren. Vooral de mogelijkheid tot preventief toezicht op het bestuur ontbreekt nu. "Wij wisten dat de situatie op Sint Maarten moeilijk is en dat er bijzondere maatregelen genomen moesten worden." Alle aanbevelingen die een commissie onder leiding van de Antilliaanse oud-premier Pourier in mei deed over verbetering van de situatie op Sint Maarten, zullen volgens haar worden uitgevoerd. Pourier schilderde een beeld van het eiland, waarin het bestuursapparaat niet functioneert, begrotingen ontbreken, de financiele administratie belabberd is, procedures niet werken en publieke voorzieningen onvoldoende zijn. Een 'desolate toestand', aldus de woorden van Hirsch Ballin gisteren.

Liberia Peters noemde de bespre kingen deze week in Den Haag "erg vruchtbaar en bevredigend" . Lasti ge vragen over haar aanvankelijke boosheid en over haar nederlaag in de koninkrijksregering wimpelde zij af: de berichtgeving over haar kri tiek was niet geheel juist geweest, over de 'vormgeving' van besluiten was natuurlijk altijd discussie moge lijk en verder behoort alles wat voor 13 augustus (voor haar komst naar Nederland) "voor mij tot de ge schiedenis - en het heeft geen zin daar nog over te praten" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden