Sint Maarten onder curatele vanwege corruptie in bestuur

Demissionair minister Plasterk zet voor de tweede keer binnen acht dagen een autonoom land binnen het koninkrijk aan de kant. Beeld ANP

Nederland grijpt opnieuw in op de Cariben. Dit keer pakt demissionair minister Plasterk (koninkrijksrelaties) het autonome Sint Maarten aan dat volgens hem weigert corruptie en vriendjespolitiek terug te dringen. 

Tegen de zin van regering en parlement van Sint Maarten in, installeert Nederland daarom een zogenaamde ‘Integriteitskamer’ die de uitwassen moet aanpakken. Daarmee komt Sint Maarten feitelijk onder curatele te staan.

Het is de tweede keer binnen acht dagen dat Plasterk de regering van een autonoom land binnen het koninkrijk aan de kant zet. Eerder gebeurde dat op Curaçao waar Plasterk de organisatie van de vrije verkiezingen in handen gaf van de gouverneur. Parlement en regering mogen zich daar niet meer mee bemoeien.

Corruptie

Volgens Plasterk laten verschillende rapportages over de integriteitsproblematiek op Sint Maarten zien dat corruptie, omkoping en vriendjespolitiek in alle lagen van de bevolking voorkomen, óók in het politieke bestuur. Eerder was er met Sint Maarten overeenstemming over de instelling van een Integriteitskamer die deze problemen moet aanpakken, maar uiteindelijk weigerde de eilandsregering deze nieuwe wetgeving door te voeren. Daarmee is volgens Plasterk duidelijk geworden dat Sint Maarten niet eigenstandig het voornemen heeft om omkoping en vriendjespolitiek adequaat aan te pakken. Om zijn zin door te drijven zet Plasterk, net als in de Curaçaose situatie, de Algemene Maatregel van Rijksbestuur in - een paardenmiddel dat boven alle andere wetgeving staat.

De nieuwe Integriteitskamer moet streng toezicht houden en doet zelfstandig onderzoek wanneer er vermoedens van integriteitsschendingen zijn. Zij mag ook dwingende adviezen geven aan de regering van Sint Maarten hoe hiermee om te gaan. Zo nodig wordt aangifte gedaan als er sprake is van strafbare feiten. Opvallend is dat de regering van Sint Maarten geen enkele zeggenschap over dit instituut heeft. De Integriteitskamer wordt benoemd door de Rijksministerraad en rapporteert daaraan.

Lees ook: 'Nederland grijpt in om verkiezingen Curaçao te redden'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden