Reportage

Sint-Maarten maakt haast met puinruimen nu nieuwe orkaan op komst is

In het centrum van Philipsburg is de lokale bevolking bezig met het opruimen van de troep die orkaan Irma heeft achter gelaten. Beeld ANP
In het centrum van Philipsburg is de lokale bevolking bezig met het opruimen van de troep die orkaan Irma heeft achter gelaten.Beeld ANP

Sint-Maarten maakt haast met puinruimen. Na Irma is nu orkaan Maria op komst.

Bestelwagens, kiepwagens, vrachtwagens met een bak: alles wat kan rijden en afval kan dragen doet mee. Sint-Maarten wil na orkaan Irma zo snel mogelijk af van bermen vol huisraad en bouwmateriaal, nu het Amerikaanse National Hurricane Center een nieuwe orkaanwaarschuwing heeft afgegeven. Maria heeft zich zondagavond van een tropische storm tot een orkaan ontwikkeld.

Meteorologen verwachten dat Maria hoge windsnelheden en zware regenval zal veroorzaken op Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius. De verwachting is dat Maria maximaal in de derde categorie valt. Daarbij horen windsnelheden van rond de 170 kilometer per uur.

Reden om haast te maken met het afvoeren van alle puin en afval op het eiland. “Op sommige plekken liggen nog steeds golfplaten op straat”, zegt Iris van Deinse van het Rode Kruis, dat extra dekzeilen uitdeelt met het oog op Maria. “Die kunnen bij een nieuwe orkaan opnieuw de lucht in vliegen.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Nederlandse militairen deelden gisteren drinkwater uit in Dutch Quarter, Sint-Maarten. Beeld ANP
Nederlandse militairen deelden gisteren drinkwater uit in Dutch Quarter, Sint-Maarten.Beeld ANP

Het afval wordt gesorteerd op tijdelijke belten in de stad waar de metalen dakplaten worden gescheiden van het overige afval. Het metaal kan worden verwerkt en hergebruikt, het overige afval wordt verbrand of gestort op de nu al enorme vuilnisbelt waar half Philipsburg op uitkijkt. Aan de rand van het historische zoutmeer ligt al een berg zo hoog als de halve Domtoren.

Het snel verwijderen van de orkaanschade komt niet alleen ten goede aan de veiligheid, maar ook aan de gezondheidssituatie op het eiland. Huisartsen, epidemiologen en gezondheidsspecialisten die na de orkaan aan het eind van elke dag bij elkaar komen in het Gouvernementsgebouw, waarschuwen overigens dat de risico’s niet overdreven moeten worden. In de straten heerst vrees voor een cholera-uitbraak, maar zij sluiten die kans uit.

De grootste zorg is de beschikbaarheid van betrouwbaar drinkwater. Zelfs het water van het plaatselijke drinkwaterbedrijf Gebe moet per se eerst gekookt of gechloreerd worden, maar dat is niet in elk huishouden mogelijk. De bevolking blijft zo voorlopig afhankelijk van (kostbaar) water uit flessen en leveranties door de Nederlandse militairen.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Een ravage in de straten van Philipsburg Beeld ANP
Een ravage in de straten van PhilipsburgBeeld ANP

Zika en Dengue

Het waterprobleem veroorzaakt ook een teruggang in de persoonlijke hygiëne, zeggen de experts, doordat mensen zich minder wassen en daar ook aan wennen. In combinatie met het vuil op straat leidt dat tot een toename van het aantal mensen met ernstige diarree, melden de huisartsen, al is die stijging niet zorgwekkend.

Volgens de artsen die aan het centrale gezondheidsoverleg meedoen, is het belangrijkste dat het dagelijks leven weer op gang komt. Deze week komt er een containerschip aan waarna de supermarkten weer gevuld zullen zijn en er minder eenzijdig gegeten hoeft te worden. De Nederlandse defensie op Sint-Maarten schat de gezondheidszorg op het eiland op ‘80 procent’. Het ziekenhuis is open en kan zelf kleine ingrepen doen, de meeste huisartsen hebben een beperkt spreekuur en de helft van het aantal apotheken heeft de deuren weer geopend.

De komende tijd moet er wel gelet worden op de uitbraak van virussen veroorzaakt door muggen, zoals Zika en Dengue (knokkelkoorts). Die muggen leggen hun eitjes in vers regenwater - nog een reden dat het afval zo snel mogelijk weg moet. Mocht het opruimen van het afval vertraging oplopen door Maria, dan gaat de overheid het afval met pesticide bespuiten.

Grens op eiland beschermt plunderaars

Tijdens orkaan Irma namen plunderaars bij een bedrijf tien gloednieuwe Harley Davidsons mee en uit een showroom werden meerdere luxe Audi’s gestolen. Die zijn op een eiland zo groot als Terschelling toch wel terug te vinden? Het antwoord is: nee. Volgens bronnen bij de Koninklijke Marechaussee op het eiland zijn de voertuigen waarschijnlijk snel de grens overgebracht voordat die door Nederlandse militairen werd gecontroleerd. Op het Franse deel hebben de dieven vrij spel. De autoriteiten van Saint-Martin en Sint-Maarten werken nauwelijks samen, en rechtshulpverzoeken moet justitie op het Nederlandse deel niet bij de buurman inleveren, maar aan Parijs adresseren.

In het centrum van Philipsburg is de lokale bevolking bezig met het opruimen van de troep die orkaan Irma heeft achter gelaten. Beeld ANP
In het centrum van Philipsburg is de lokale bevolking bezig met het opruimen van de troep die orkaan Irma heeft achter gelaten.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden