Sint-Maarten krijgt toch steun van Europa

Nederlandse militairen delen water uit aan inwoners, op het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten.  Beeld REUTERS
Nederlandse militairen delen water uit aan inwoners, op het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten.Beeld REUTERS

Het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten kan rekenen op financiële steun van de Europese Commissie, net zoals het Franse deel.

Gerrit-Jan KleinJan

Brussel ‘staat klaar om beschikbare Europese fondsen naar Sint-Maarten en Saint-Martin te sturen’, zo valt op te maken uit een brief van Jean-Claude Juncker aan de voorzitter van het Europees Parlement waarop het ANP de hand heeft gelegd.

Doordat het Nederlandse deel van Sint-Maarten een andere staatkundige status heeft dan het Franse deel, kan het officieel geen aanspraak maken op het Solidariteitsfonds van de EU. Parlementsvoorzitter Antonio Tajani had bij Juncker aangedrongen op een oplossing, ook als het geld uit andere fondsen zou moeten komen. Juncker is het ermee eens dat beide landen op gelijke manier worden gesteund bij de heropbouw, schrijft hij. Welk bedrag Sint-Maarten krijgt is nog niet bekend gemaakt.

Verheugd

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) toont zich verheugd met toezegging. “Ik ben blij dat er geen knip wordt gemaakt tussen het Franse en Nederlandse deel.” Hij benadrukt dat het leeuwendeel van de hulp sowieso van Nederlandse kant moet komen.

Het kabinet zet een hulpfonds op met naar verwachting zo'n 260 miljoen euro, twee keer zo veel als na orkaan Luis in 1995. Nederland verbindt wel zeer strikte voorwaarden aan het fonds, zodat Nederland zeggenschap krijgt over die opbouw en ook de geldstroom controleert en het niet in de zakken van criminelen verdwijnt. Eerst moet ervoor worden gezorgd dat het geld op de juiste plek terechtkomt en de grensbewaking in orde is, voordat het geplande hulpfonds kan worden ingezet om Sint-Maarten weer op te bouwen.

Plasterk hoopt op snelle overeenstemming met de regering daar. Er zijn echter geluiden dat de Nederlandse voorwaarden op kritiek stuiten. De minister herhaalde dat er een enorm bedrag nodig is om alles weer te herstellen en bestand te maken tegen een nieuwe orkaan. Hij noemde geen cijfer. Voor de andere getroffen Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius komen aparte budgetten.

Lees meer over orkaan Irma

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden