Sint-Maarten, Kerstmis, Halloween, Holi-Phagwa

Kindermuseum in Museum Catharijneconvent. Tijdens het Utrechts Uitfeest, op 2/9 zijn er extra workshops voor kinderen. Info: www.catharijneconvent.nl
Verjaardagen, Valentijnsdag en Werelddierendag zijn feesten die je niet direct met religie associeert. Toch is het erfgoed met een christelijke achtergrond, zo laat het kindermuseum in Museum Catharijneconvent zien. Sint Franciscus was een heilige die met dieren sprak, Sint Valentijn maakte naam als koppelaar van geliefden en ook het vieren van je verjaardag is van origine een religieus feest.

Het programma voor de jeugd trok tot voor kort vooral scholen en gezinnen rond Utrecht aan maar komend schooljaar start een landelijke campagne. "Het liefst zouden we ieder kind hier een keer te gast hebben", vertelt educatiemedewerker Anite Haverkamp. "Niet om zieltjes te winnen voor het christelijke geloof maar om aan kennisoverdracht te doen."

Als ingang is voor feesten gekozen. "Iedereen kent Kerst, Pasen en Sinterklaas. Maar wat is de betekenis van Pinksteren, Allerzielen of Palmpasen ook weer, vragen veel mensen zich af. Kinderen zijn daar heel nieuwsgierig naar, ook als ze zelf een andere achtergrond hebben." Zij wijst op een met edelstenen afgezet bisschopsgewaad uit de negentiende eeuw, met ring, staf en mijter bij de opstelling rond Sint-Nicolaas. "Als ik vertel dat Sinterklaas van oorsprong een bisschop was, een geestelijke, dan zeggen moslims al snel: 'Oh, een soort imam!' Voor hen zijn religieuze rituelen zoals vasten, wat je ook tijdens de ramadan doet, juist heel herkenbaar."

De museumopstelling begint bij advent, een viering waarmee ook het kerkelijk jaar begint. In een van de vitrines ligt een adventkaars, met streepjes om de dagen tot Kerstmis af te tellen. Musea plaatsen in kinderopstellingen meestal geen waardevolle kunstwerken maar hier zijn juist de topstukken van Museum Catharijneconvent te vinden, vertelt Haverkamp. Zoals de schilderijen met het Laatste Avondmaal en taferelen uit het lijden van Christus. Ook een groot schilderij van Pieter Balten met een middeleeuwse Sint-Maartenskermis vol dronkelappen spreekt tot de verbeelding. Sint Maarten doorklieft met een zwaard zijn mantel om de helft af te staan aan een verkleumde bedelaar.

De opstelling is speels en interactief. Een vondst is de snackbarautomatiek met 'Fast Feest Food'. Als je een van de luikjes met feestelijke hapjes opent, verschijnt op het beeldscherm daarnaast een tekst met uitleg. Zo zijn er Gulab Jaman-snoepjes met een spirituele kracht, die bij het hindoeïstische feest Holi-Phagwa horen. Een uitbundig feest dat de overwinning van de lente op de winter viert.

Kinderen kunnen in de verschillende vakjes gerechten opsporen die bij dezelfde maaltijd horen. De objecten in een vitrine verderop leggen een link tussen de viering van Allerheiligen en Allerzielen en het populaire griezelfeest Halloween. Maar het verhaal in de laatste zaal, over de twaalf apostelen van Jezus die op een vreselijke manier de marteldood zijn gestorven is eigenlijk veel griezeliger.

De zaal is ingericht als een multimediale kerk met spreekgestoelte. Hier zijn rituelen rond dopen, huwelijk en begraven in diverse religies op film te zien. Het christelijk huwelijk verbleekt bij dat van de hindoes, een uitbundig feest vol theatrale rituelen dat zeven dagen duurt. Ook is een islamitisch begrafenisritueel te zien, waarin zoveel mogelijk mannen de kist dragen, als eerbetoon aan de overledene. En vandaag is het 15 augustus: Maria Hemelvaart, waarop Maria in de hemel een goed woordje doet voor de stervelingen op aarde.

Ook het Joods Historisch Museum heeft een aantrekkelijk vormgegeven en interactief kindermuseum, waarin jonge bezoekers kennis maken met de rituelen rond het joodse geloof. Andere religieuze musea, zoals het Bijbels Museum en Ons' Lieve Heer op Solder verzorgen jeugdprogramma's op maat. Info: www.jhm.nl; www.bijbelsmuseum.nl en www.opsolder.nl

Religieuze musea

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden