Sint-Maarten is nog steeds een zwaar verwond eiland

De door orkaan Irma gehavende winkels aan de Voorstraat op Sint Maarten in februari. Beeld ANP
De door orkaan Irma gehavende winkels aan de Voorstraat op Sint Maarten in februari.Beeld ANP

De Tweede Kamer vergadert vandaag over de wederopbouw van Sint-Maarten. Hoe gaat het daar, zeven maanden na de verwoestende orkaan Irma?

Orkaan Irma vernielde op 6 september 2017 een groot deel van het Caribische Sint-Maarten. Vooral de eenvoudige behuizing met golfplaten daken ging de lucht in, maar ook de toeristische infrastructuur kreeg raken klappen.

Hoe vordert de wederopbouw?

Traag. De bevolking in de arme wijken heeft de huisjes weliswaar provisorisch weten te herstellen, maar nog steeds is overal het gekleurde plastic zichtbaar dat het Rode Kruis de weken na de orkaan heeft uitgedeeld om de daken waterdicht te maken. Van duurzaam herstel met orkaanbestendige bouwconstructies is nog geen sprake. Aan de terminal van het internationale vliegveld wordt hard gewerkt, en de toeristische façade bij Philipsburg is nagenoeg hersteld, maar daarachter ligt een zwaar verwond eiland.

Waarom wordt er niet meer haast gemaakt?

Pas deze week is het eerste bedrag vrijgekomen dat Nederland voor de wederopbouw heeft gereserveerd: zo’n 110 miljoen euro. Dat wordt via een ‘trustfund’ van de Wereldbank uitgekeerd. Er staat in totaal 550 miljoen euro klaar. Dat dit geld pas zeven maanden ná de ramp mondjesmaat vrijkomt, heeft alles te maken met het volgens Nederland incapabele en onbetrouwbare bestuur van Sint-Maarten ten tijde van de orkaan. De regering van toenmalig premier William Marlin werd in verband gebracht met corruptie, waardoor Nederland strenge eisen stelde aan de hulp. Die kon alleen worden verleend als een speciale Integriteitskamer toezicht zou houden en de grensbewaking zou worden verscherpt. Toen Marlin niet akkoord ging, vond Nederland het tijd voor een 'regime change'. Onder druk van Nederland viel het kabinet en konden nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Tekst gaat verder onder de foto

Straatbeeld in Sint-Maarten. Beeld niels markus
Straatbeeld in Sint-Maarten.Beeld niels markus

Deugt het huidige bestuur wél?

Dat is nog afwachten. Op 26 februari hebben weliswaar vrije verkiezingen plaatsgevonden, waarbij de nieuwe partij United Democrats met zeven zetels net geen meerderheid kreeg in het vijftien zetels tellende parlement. De gouverneur heeft partijleider Heyliger van die United Democrats gevraagd als formateur van een nieuw kabinet. Dat levert twee problemen op. Door onderling gekissebis kan de grootste partij alleen samenwerking zoeken met de twee splinters USp of SMCP, waardoor er slechts nipte (en dus kwetsbare) meerderheden ontstaan. En dan is er nog de persoon Heyliger. Zijn naam wordt in verband gebracht met stembusfraude bij eerdere verkiezingen en hij zou contacten hebben gehad met de inmiddels gedetineerde gokbaas Francesco Corallo. De verwachting is dat hij geen deel zal uitmaken van de nieuwe regering, omdat hij niet door de screening komt.

En begint het toerisme al op gang te komen, als motor van de economie?

De zeepier bij Philipsburg die in 2009 is aangelegd, biedt plaats in totaal vier cruiseschepen. Maar tegenwoordig wordt de vlag al uitgehangen als er ééntje aanmeert. Dat was deze week de MSC Seaside, waarop plaats is voor 5119 passagiers en 1413 bemanningsleden. Die blijven doorgaans echter maar een dagje op het eiland, en geven hun geld uit in de strook dichtbij de haven. De resorts en hotels elders op het eiland kwakkelen intussen voort. Een enkel complex is hersteld, andere zijn definitief gesloten. Veel exploitanten wachten met investeren tot er weer enigszins perspectief is op gasten, maar de toeristenstroom komt niet op gang zolang de voorzieningen en accommodaties achterblijven. Dat is een patstelling die maar moeilijk is te doorbreken. Intussen is het nieuwe orkaanseizoen in aantocht.

Lees ook:

Hoe Irma de 'laatste klasse' trof op Sint-Maarten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden