Interview

'Sint-Maarten is een jong land, we mogen fouten maken'

Perry Geerlings: 'Nederland en de eilanden moeten met elkaar aan de slag'. Beeld ANP
Perry Geerlings: 'Nederland en de eilanden moeten met elkaar aan de slag'.Beeld ANP

Kamerlid Perry Geerlings vindt het goed dat het besteden van hulpgelden voor Sint-Maarten gecontroleerd wordt door de Integriteitskamer. 'We zijn weken waardevolle tijd kwijtgeraakt.'

Niels Markus

Sint-Maarten is 'één grote paradox', zegt Perry Geerlings. "Het is hier fantastisch, anderzijds denk je heel vaak: what the hell." De nasleep van Irma valt in de tweede categorie, zegt de parlementariër van de Democratische Partij, onderdeel van de coalitie die het land bestuurt tot de nieuwe verkiezingen.

Deze week stemde het parlement in met een Integriteitskamer. Nu dat controle-instrument er is, zal Nederland 550 miljoen euro hulpgeld gaan overmaken. Eindelijk, zegt Geerlings. "We zijn weken waardevolle tijd kwijtgeraakt. Er moest eerst een kabinet voor vallen." De vorige premier Marlin weigerde de Nederlandse eis te accepteren, waarna hij onder Nederlandse druk gedwongen werd te vertrekken.

Bent u blij met de Integriteitskamer?

"Ik ben voor het aanpakken van integriteitsissues. Ik weet niet zeker of deze opzet werkbaar zal blijken, de kamer moet toegang kunnen krijgen tot lokale netwerken en inlichtingen. Dat is geen excuus om het niet te proberen. Integriteitsschendingen op bestuurlijk en ambtelijk niveau moeten worden aangepakt. Als een bestuurder niet de juiste manier van handelen laat zien, voedt die een mindset van: wat zij kunnen, kan ik ook."

Hoe groot is de corruptie in het bestuur van Sint-Maarten?

"Geen idee. Je wordt er af en toe mee geconfronteerd. Ik vind het bijvoorbeeld niet kunnen dat een demissionair kabinet in zijn laatste maanden nog snel grond als cadeautjes gaat uitgeven. Dat moet een nieuwe regering dan ook gaan onderzoeken.

"In plaats van over integriteit, zou ik echter liever spreken over misdragingen. Misdragingen kunnen moedwillig gebeuren, dan ga je richting corruptie. Ze kunnen ook voortkomen uit onkunde. Sint-Maarten is een klein land, er wonen hier net zo veel mensen als in Wageningen. Er zitten hier nog steeds mensen op posities die daar niet thuishoren, die daar niet voor gekwalificeerd zijn.

"Wij moeten investeren in onderwijs. Scholieren leren dat Sint-Maarten in 2010 autonoom werd, ze leren niets over het parlement en goed bestuur. Politici maken te vaak misbruik van onvolwassenheid bij het kiezersvolk.

"Corruptie hoort niet. Maar in Nederland is de nuance weg. Vergeet niet: we zijn een jong landje; we mogen fouten maken. Ik dank de Nederlanders voor de geschonken 15 miljoen euro. Maar in 2010 hadden ze 60 miljoen over voor Haïti. Er heerst toch het beeld: Sint-Maarten is een boevenbende, die geven we geen geld."

Mensen in de arme wijken van Sint-Maarten hebben nog altijd geen stroom, sommigen zijn hun huis kwijt. Het hulpgeld zal hen nooit bereiken, denken ze.

"Het eiland was bijzonder slecht voorbereid op Irma. Twee weken van tevoren ontstond een depressie bij Afrika. We wisten dat het een orkaan zou worden. Dat is aan de premier voorgelegd. Je had de plunderingen niet kunnen tegenhouden, maar het had wel deels voorkomen kunnen worden. Er had vooraf moeten worden nagedacht over een avondklok en er had meer dan één bataljon soldaten moeten zijn. Er was geen beveiliging van water en voedsel en economisch belangrijke objecten. En er had non-stop een noodradiozender moeten zijn.

"De arme mensen klagen. Maar bij de verkiezingen stemmen ze straks weer op dezelfde mensen. Als ik met ze praat zeggen ze: jij bent politicus, jij bent corrupt. Mijn tegenvraag is dan: Wat maakt dat jou? Jij kiest ons. In mijn bescheiden mening ben je er dan zelf debet aan."

Deelt u de kritiek dat Nederland een coup pleegde door Marlin opzij te zetten?

"Het verdiende niet de schoonheidsprijs, maar ik snap het wel. De politiek hier had het er een beetje naar gemaakt. Maar Nederland draagt ook verantwoordelijkheid naar ons. Er is geen besef dat Nederland óók een autonoom land binnen het Koninkrijk is. Het Nederlandse onderwijs over het Caribisch deel van het Koninkrijk is bar en boos. Ik praat weleens met Nederlandse ambtenaren die niets weten over onze geschiedenis. Terwijl ik de namen van alle Nederlandse provinciehoofdsteden en alle Friese meren ken.

"We moeten met elkaar aan de slag. En niet zoals in het verleden, dat Nederland miljarden overmaakt, en verder niet meer omkijkt naar de eilanden. Dat is zwijggeld. Wil Nederland een sprankelend Koninkrijk? Of één land dat glanst en drie met de problemen van ontwikkelingslanden? In dat laatste geval zou ik me kapot schamen als Koninkrijk. De goegemeente in Nederland zegt regelmatig: eruit met die eilanden. De weg van de minste weerstand."

Lees ook:

De wederopbouw van Sint-Maarten is in volle gang: ook op het water moet worden opgeruimd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden