Sint-Maarten en Nederland botsen over inzet mariniers

Een man loopt door de chaos die orkaan Irma heeft veroorzaakt in Philipsburg, op Sint-Maarten.Beeld Getty

Volgens de premier van Sint-Maarten deed het Nederlandse leger te weinig tegen plunderaars.

Klopt het dat Nederlandse militairen de eerste dagen na orkaan Irma onvoldoende optraden tegen plunderaars? De premier van Sint-Maarten William Martin uitte die beschuldiging zondag in een interview met NRC. “De avondklok werd niet gehandhaafd, er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar – en deden niets.”

Volgens Marlin hebben de lokale politiechef en de commandant van de aanwezige mariniers voor de komst van Irma met elkaar gesproken, maar communiceerden beide partijen onvoldoende toen het erop aankwam. De premier zegt niet te weten waarom. “Die vraag moet je aan de mariniers stellen.”

De Nederlandse overheid verwerpt de beschuldigingen, maar wil ook geen uitleg geven over het precieze mandaat van de mariniers in die dagen. Generaal Rob Verkerk, commandant van de marine, schreef vandaag op Twitter alleen dat ‘mijn mensen binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend hebben opgetreden.’

Minister Plasterk gaf vandaag geen antwoord op de vraag welke afspraken er zijn gemaakt tussen plaatselijke politie en Nederlandse mariniers. In plaats daarvan sprak hij over het ‘geweldige werk’ dat de militairen verrichten. Zijn woordvoerder wilde later geen verdere vragen beantwoorden.

Veiligheid

Het lijkt er in ieder geval op dat er de eerste dagen na Irma sowieso te weinig agenten en militairen op het eiland actief waren om voor veiligheid te zorgen. Pas na een week kregen militairen vaste gebieden op het eiland toebedeeld om te bewaken. Daarvoor waren ze vooral bezig de haven en het vliegveld gebruiksklaar te krijgen en te beschermen.

Een week voordat Irma Sint-Maarten bereikte, diende de regering van het eiland een hulpverzoek in bij Nederland. Vervolgens vloog een honderdtal militairen alvast naar het eiland, terwijl twee marineschepen met tweehonderd militairen vanuit Aruba en Curaçao opstoomden. In de dagen erna, stuurde Defensie vanuit Nederland nog extra transportvliegtuigen, hulpgoederen en militairen. De ingevlogen versterking had onder meer als taak de lokale politie te helpen bij handhaving van de openbare orde.

Het tekort aan ordehandhavers kort na de ramp valt ook op te maken uit een bericht op de website van het ministerie van defensie van 9 september, twee dagen na Irma. De commandant van het hulp verlenende marineschip Zeeland zei dat als ook de storm José het eiland zou treffen, er gelukkig honderd extra militairen waren ingevlogen ten opzichte van direct na Irma. Zij zouden meteen kunnen helpen met het handhaven van de openbare orde.

Lees ook: Commandant: kritiek op gedrag mariniers St. Maarten is ‘klinkklare onzin’

Lees alle berichtgeving over Sint-Maarten en de orkaan Irma in ons nieuwsdossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden