Sint-Eustatius had het liever anders gezien

(Trouw)

’Statia’, zoals de eilandbewoners zelf zeggen, wordt onderdeel van Nederland. Opvallend genoeg heeft de bevolking daar zelf nooit voor gekozen. In een referendum in 2005 koos driekwart van Sint-Eustatius voor behoud van de Nederlandse Antillen. Daarmee isoleerde het eiland zich van de rest.

Gedeputeerde Roy Hooker verdedigde zich destijds in NRC Handelsblad als volgt: „Wij hebben rechten binnen de Nederlandse Antillen, waarom zouden we die opgeven voor iets ongewis, alleen omdat de andere eilanden iets anders willen?”

Statia heeft nu tenminste een vertegenwoordiger in het Antilliaanse parlement. Er zal niemand van het eiland in de Tweede Kamer plaatsnemen. En juist in Den Haag is bepaald dat de Statianen straks abortus, euthanasie en het homohuwelijk moeten tolereren op hun eiland. Een onverteerbare gedachte.

De opstelling van het eiland was uiteindelijk onhoudbaar. Sint Eustatius heeft zich, onder grote politieke druk, neergelegd bij inlijving door Nederland.

Toch sluimert er onvrede. Een eilandsraadlid opperde dit voorjaar een nieuw referendum te houden. De bevolking heeft zich immers nooit uitgesproken over de vraag of ze wel als Nederlandse gemeente verder wil. Dat zou, gezien het zelfbeschikkingsrecht dat alle eilanden hebben, wel moeten. Het opstandige raadslid is vanwege deze uitlatingen door zijn partij geroyeerd. Daarmee is de discussie – voor even – gesmoord'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden