Sint-Eustatius haalt nu al de helft van de stroombehoefte uit zon

Het park met zonnepanelen aan de noordkant van het eiland.Beeld rv

Sint-Eustatius haalt vanaf deze maand overdag alle elektriciteit voor het eiland uit de zon. 

Tenminste, als de zon schijnt, maar dat is vaak het geval in de Cariben. Dieselaggregaten in een loods in Oranjestad die nu overdag nog vaak moeten bijdraaien om aan de vraag te voldoen, kunnen op zonnige dagen worden stilgezet. Dat levert een fikse besparing aan diesel op.

Het zonnepark van 6200 panelen aan de noordkant van het eiland is meer dan verdubbeld tot 13.310 panelen, goed voor 4,1 megawatt. Daarmee is het zonnepark op 'Statia' in opbrengst het tweede van het koninkrijk. Alleen het park Sunport in de haven van Delfzijl levert meer. Maar dat heeft dan ook 120.000 panelen.

Voldoende stroom gegarandeerd 

Het bijzondere aan de zonneweide op Sint-Eustatius is dat deze ook stroom opslaat. Een deel van de elektriciteit die overdag wordt opgewekt en niet direct nodig is, gaat naar batterijen die de stabiliteit van de stroomvoorziening moeten waarborgen. Zonneparken op het vasteland zijn meestal gekoppeld aan het vaste elektriciteitsnet, waardoor bij lagere opbrengsten de levering van voldoende stroom gegarandeerd is.

Op Sint-Eustatius werd de stroomvoorziening tot 2010 gesubsidieerd door buureiland Sint-Maarten. Sinds de staatkundige herinrichting is Sint-Maarten echter een zelfstandig land geworden en werd Sint-Eustatius een 'bijzondere gemeente'. De zonnecentrale op het eiland is betaald door het ministerie van economische zaken. Het park moet uiteindelijk de helft van de energievraag op het eiland kunnen leveren.

Met ruim 13.000 panelen kan Sint-Eustatius in de zonnige Cariben zowat twee keer zoveel stroom produceren als een vergelijkbaar veld in Nederland.

Fred Cuvalay, directeur van het energiebedrijf op Sint-Eustatius, denkt dat de dieselaggregaten voortaan 's ochtends om 9 uur kunnen worden uitgezet. "En dan hoeven ze 's avonds pas tussen 6 en 7 uur weer aan." De eerste fase van het zonnepark leverde al een besparing op van 800.000 liter diesel in een jaar.

Lees ook: 

Zaanse fabriek begint Nederlandse massaproductie van zonnepanelen
Historische week voor duurzame energie: kantelpunt gepasseerd?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden