Beeld Trouw

ColumnEsther Bijlo

Sinister: Australische jagers schieten 10.000 dromedarissen af omdat ze het schaarse water opdrinken

Verontwaardiging is er over het plan om 10.000 eenbultige kamelen in Australië af te schieten. In een zeer droog gebied in het zuiden van het continent zijn deze dieren namelijk wanhopig op zoek naar water. Plaatselijke bewoners klagen dat ze hekken omver lopen, kranen en watertanks opzoeken, huizen binnendringen en de druppels van de airconditioner likken. Gevaarlijk, en de schaarse watervoorraad is bedoeld voor de mensen, stellen de lokale autoriteiten. Daarom gaan jagers vanuit helikopters dezer dagen de kamelen ‘ruimen’, ofwel doodschieten.

In Nederland gebeurt dit met everzwijnen en edelherten bijvoorbeeld. Hun populatie mag niet boven de ‘maatschappelijke draagkracht’ uitkomen. Als ze met teveel zijn, rukken ze op naar woonwijken en woelen ze campingveldjes en sportcomplexen om. Dat is niet de bedoeling van het hebben van wilde dieren. En dus leggen jaarlijks duizenden – gezonde – dieren het loodje, geveld door een jachtgeweer. Daar is weinig ophef over, er komen dan ook geen helikopters aan te pas.

Het is vooral de context die de boosheid veroorzaakt over de dromedarissenslachting. Australië lijdt onder zeer hevige bosbranden en extreem hoge temperaturen. Klimaatverandering, opwarming van de atmosfeer, heeft de hevigheid en de frequentie ervan vergroot, stellen wetenschappers. Tegelijk weigert de premier van het land serieus klimaatbeleid te voeren, was hij een van de dwarsliggers op de laatste klimaattop in Madrid en verdedigt hij te vuur en te zwaard de grote fossiele industrie in het land. De branden zijn aangestoken, zegt hij. Die theorie wordt gevoed door een trollenleger op sociale media, dat ieder verband met opwarming van de aarde ontkent, zo toonde een Australische onderzoeker deze week aan.

Een eenbultige kameel in Australië.Beeld AFP

Intussen wordt de vernietigende kracht van de branden zichtbaar. Huizen zijn verbrand, mensen ontheemd, grote gebieden zijn nu onleefbaar en een miljard dieren zouden al omgekomen zijn. Een apocalyptisch filmpje ging deze week rond: een opname van verschroeid landschap met overal verkoolde kangoeroes en andere dieren. Tegen die achtergrond komt dan de mededeling dat nog eens 10.000 dromedarissen dood moeten omdat er watertekort is. Dan is woede en ongeloof zeer begrijpelijk: kunnen vliegtuigen geen watertanks brengen? En de mijnbouw en de veehouderij, die mogen zeker gewoon nog water gebruiken?

Een bijkomend argument voor het afschot maakt het eigenlijk nog erger. De dromedarissen stoten nogal wat methaan uit, een heftig broeikasgas. Wordt dat gelijk ook minder, melden de bedenkers van het plan in de krant The Australian, dat is mooi meegenomen. In 2010 kwam een Australisch parlementslid al op het idee de gehele dromedarispopulatie, ruim een miljoen dieren, in Australië uit te roeien om deze reden. Een goede bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem, vond hij.

Serieus probleem

Neemt niet weg dat de dromedariskudde in het droge zuiden op dit moment een serieus probleem voor de bewoners vormt. Het regionale milieubureau meldt dat de dieren allerlei problemen veroorzaken. Ze vormen een gevaar voor de bewoners, grazen hun land kaal, vernielen infrastructuur, vertrappen elkaar op zoek naar vocht en besmetten drinkwaterbronnen. Dat is toch andere koek dan het omwoelen van een tentenveldje. De ‘maatschappelijke draagkracht’ is hier wel overschreden, zou je zeggen, welke oplossing daar dan ook voor te bedenken is.

Sinister is het wel. Tegelijk hebben biologen veel grotere zorgen over ander natuurleven dat slachtoffer is van de vuurzeeën. Die miljard gesneuvelde dieren is volgens sommigen nog een voorzichtige schatting. De vrees bestaat dat complete populaties van bijvoorbeeld kleine buideldieren verdwenen zijn, uitgeroeid. Er gaat nog een filmpje rond: van een ekster die in korte tijd heeft geleerd de sirenes van brandweerauto’s na te doen. Ook sinister.

Redacteur Duurzaamheid & Natuur Esther Bijlo schrijft elke twee weken een column. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden