Singer Museum mag typisch Mauve-tafereel houden

Het land van Mauve, zo werd het Gooi eind negentiende eeuw wel genoemd in kunstkringen. Een eerbetoon aan de schilder Anton Mauve (1838-1888) die zijn meest productieve jaren doorbracht in deze streek en het kunstenaarsdorp Laren internationaal op de kaart zette.

Zijn schilderijen van heidelandschappen en schaapskuddes waren toen al geliefd bij verzamelaars uit binnen- en buitenland. Voor de Amerikaanse markt maakte hij speciaal schilderijen met schapen, zo populair waren ze daar. Opvallend detail: de zogenoemde 'sheep coming' schilderijen waren hoger geprijsd dan de 'sheep going', waarbij de kijker de kudde van zich weg ziet lopen.

Laren groeide dankzij Mauve uit tot een soort culturele hotspot. Je zou kunnen zeggen dat zonder hem het Singer Museum Laren er misschien nooit was gekomen. De oprichters van dit museum, het Amerikaanse echtpaar William en Anna Singer uit Pittsburg, gingen in 1901 in Laren wonen, omdat ze de schilderijen van Mauve zo mooi vonden. In 1911 lieten ze er hun villa De Wilde Zwanen bouwen, de voorloper van en nu een onderdeel van het huidige Singer Museum.

Met deze geschiedenis voor ogen zal duidelijk zijn dat dit schilderij van Mauve - Het pasgeboren lam - nergens beter op zijn plek is dan in dit museum. Het doek hing daar al, zij het tijdelijk, op de tentoonstelling over Hollands impressionisme. Maar deze week werd bekend dat Singer het mag houden. De eigenaar, die anoniem wil blijven, heeft het geschonken. Singer heeft met deze aanwinst nu vier schilderijen van Mauve in de collectie.

Mauve was getrouwd met Jet Carbentus, een nicht van Vincent van Gogh. Van Gogh heeft nog schilderles gehad van Mauve. Thema's als de spitters en aardappeleters heeft Van Gogh waarschijnlijk van Mauve overgenomen. Toen Anton Mauve in 1888 plotseling overleed, droeg Vincent van Gogh in Arles zijn Souvenir de Mauve, roze bloeiende perzikbomen, aan hem op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden