Singapore heeft al een bluetooth-app

Het kabinet wil een app gebruiken in de strijd tegen het verder verspreiden van het virus.Beeld ANP

Singapore heeft een app ontwikkeld die tegen het coronavirus beschermt, maar ook de privacy respecteert. Is dat systeem effectief genoeg?

Minister De Jonge van volksgezondheid lijkt met bijzondere belangstelling naar Singapore te kijken. Hij zinspeelde op een app die met bluetooth de verspreiding van het coronavirus in toom houdt. Singapore nam de afgelopen tijd het voortouw in de pogingen om elektronische surveillance van coronapatiënten samen te laten gaan met basale privacyvoorwaarden.

Daarin speelt bluetooth een belangrijke rol, waarmee Singapore zich onderscheidt van landen als China en Israël, die hun burgers ‘van bovenaf’ volgen, met gps en telefoongegevens. Zulke pogingen wekken argwaan bij privacyactivisten.

Afstand tussen gebruikers

Singapore gooide het over een andere boeg. Op 23 maart introduceerde het land de app TraceTogether. Die houdt bij welke andere gebruikers er in de buurt zijn. Als een gebruiker positief test op Covid-19, dan worden mensen die lang bij diegene in de buurt waren, gewaarschuwd.

Interessanter is eigenlijk wat de app allemaal níet doet. Hij slaat bijvoorbeeld geen locatiegegevens op. Via bluetooth wordt alleen de afstand tussen verschillende gebruikers gemeten; dat is genoeg voor het inschatten van het besmettingsgevaar. Die gegevens worden na de incubatietijd ook weer automatisch gewist. Ten slotte heeft de overheid geen ‘geheime achterdeuren’ in de app ingebouwd om gebruikers te bespioneren: de broncode is openbaar en gratis beschikbaar voor anderen die ermee aan de slag willen.

Volgens Jason Bay, die de ontwikkeling van de app overzag, heeft het gebruik van bluetooth niet alleen privacyvoordelen, maar is het in een stad als Singapore, waar veel mensen dicht op elkaar leven, ook preciezer dan gps. “Als je een verdieping lager zit in een gebouw, dan kan jouw gps-locatie er precies hetzelfde uitzien als die van iemand een verdieping hoger.”

Alsnog een lockdown

TraceTogether is geen vervanging van het gewone contactonderzoek, maar een aanvulling erop, benadrukt Sutowo Wong, directeur informatieverwerking op het Singaporese ministerie van volksgezondheid. Singapore voerde ook allerlei andere maatregelen in: temperatuurcontroles bij de ingang van grote gebouwen en een quarantaine voor reizigers. Daarmee hield Singapore de epidemie tot nu toe onder controle. Ruim twee maanden na de eerste coronabesmetting staat de teller pas op 1,481 besmettingen en zes doden. Omdat het aantal besmettingen recentelijk toch flink opliep, besloot de regering deze week alsnog tot een lockdown van een maand.

In die tijd kan blijken of de app echt aanslaat, want het installeren ervan is niet verplicht. Na een week hadden 1 miljoen Singaporezen hem geïnstalleerd. Nog lang niet genoeg, volgens Wong. Om echt effectief te zijn, moet eigenlijk driekwart van de bijna zes miljoen inwoners meedoen.

Lees ook:
Gaat een app straks bepalen of we naar buiten mogen?
Met een corona-app kan technologie straks bepalen wie in quarantaine moet. Dat vraagt om groot vertrouwen in de app: is dat wel terecht?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden