Sinds Xi Jinping staan Chinese gelovigen onder verscherpt toezicht

De Chinese president Xi Jinping. Beeld AFP

Het wordt er niet gemakkelijker op voor Chinese christenen, moslims en Tibetaanse boeddhisten. Sinds Xi Jinping in China aan de macht is, hebben veel gelovigen steeds vaker te kampen met repressie van de staat, schrijft de Amerikaanse non-profitorganisatie Freedom House in een rapport dat dinsdag verscheen. 

“Veel spirituele activiteiten die elders op de wereld geen enkel probleem opleveren – van vasten tijdens Ramadan, tot bidden met kinderen of het uitvoeren van Falun Gongmeditaties – zijn in China beperkt en kunnen leiden tot harde vervolging”, zegt Sarah Cook, analist van Freedom House en auteur van het rapport ‘The battle for china’s spirit’.

Het rapport zoomt in op de wijze waarop de Communistische Partij de afgelopen jaren omgaat met zeven religieuze groeperingen, het Chinese boeddhisme, Taoïsme, christendom (het rapport behandelt protestanten en katholieken apart), islam, Tibetaans boeddhisme en Falun Gong, waartoe zich in totaal zo’n 350 miljoen volgelingen rekenen.

Religie is een factor waarmee de Chinese communisten, die officieel een atheïstische staat nastreven, meer en meer rekening mee moeten houden. Communisten hebben van oudsher grote moeite met religie, omdat het een ‘rationele kijk’ op de werkelijkheid in de weg zou staan. Vooral het christendom is een punt van zorg. Het christendom in China groeit enorm. Dat is zeer tegen de zin van de overheid: die probeert de kerken op allerlei manieren te dwarsbomen. 

Campagne tegen kerkelijke gemeenschappen

De Chinese overheid voert al jaren campagne tegen de snelle groei van de kerkelijke gemeenschappen. Zo worden dominees soms vastgezet of kerken gesloten. Schattingen van het aantal christenen in China lopen ver uiteen. Officiële cijfers variëren tussen de 24 en 40 miljoen, maar sommige experts schatten dat er inmiddels meer christenen zijn dan leden van de Communistische Partij (87 miljoen). Tegelijk onderhoudt de Chinese overheid ook banden met het Vaticaan, wat sommige rooms-katholieke Chinezen juist hoopvol stemt voor de toekomst.

Ook moslims, die vooral te vinden zijn het uiterste noordwesten van het land, staan onder verscherpt toezicht. Zo moet er in winkels verplicht alcohol worden verkocht, ondanks het verbod hierop in de Koran. Boeddhisten uit Tibet vallen eveneens buiten de boot. Tegen hen treedt de Chinese overheid onverminderd hard op.

Waar veel gelovigen op vervolging kunnen reken, krijgen het Chinese Boeddhisme en Taoïsme juist een voorkeursbehandeling. President Xi zet deze opvattingen in toenemende mate in om het volk mee te krijgen met zijn beleid en in binnen- en buitenland een nieuw soort nationalisme te verspreiden waarin ‘de traditionele Chinese cultuur’ een centrale rol speelt. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden