Sinds wanneer wordt ons (soms) de mond gegund?

Afgelopen donderdag schreef Trouw in verband met de besluitvorming over gaswinning in Groningen dat de gemeenteraden 'ruim de mond werd gegund'.

De uitdrukking iemand de mond gunnen stond slechts twee keer eerder in Trouw. In 2008 schreef de krant over een omgevingsplan in Groningen waarbij de bewoners 'de mond was gegund' en in 2003 zei de Groningse D66-baas dat hij kiezers 'even de mond wilde gunnen'. In andere landelijke kranten is iemand de mond gunnen vrijwel niet te vinden. Alleen in NRC dook de uitdrukking al eens eerder op in een opiniestuk in 2002, geschreven door Jacques Wallage, destijds de burgemeester van, jawel: Groningen.

Al deze vindplaatsen wijzen erop dat iemand de mond gunnen een Groningse of in elk geval noordelijke uitdrukking is. Behalve dat de uitdrukking nauwelijks in landelijke kranten staat, is ze in niet een regionale krant uit het oosten, westen of zuiden van Nederland te vinden. De enige bronnen waarin de uitdrukking vaker voorkomt, zijn het Dagblad van het Noorden en de Zwolse Courant. In beide kranten worden ze gemiddeld één keer per jaar aangetroffen in de betekenis 'iemand aan het woord laten'.

De uitdrukking gaat al wel een tijd mee. De vroegste vindplaats uit het publieke domein dateert uit 1963. Bij de uitreiking van een Groningse cultuurprijs aan de dichteres Vasalis zei de toenmalige commissaris van de koningin mooie woorden: 'De overheid dient de kunstenaar in staat te stellen zijn boodschap uit te dragen. Het is voor de kunstenaar van levensbelang dat hem - letterlijk en figuurlijk - de mond wordt gegund.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden