Sinds de noodverordening is het rustig in Noordwijk

Het Rederijkersplein in Noordwijk. Voor het gebied rond het plein is sinds donderdag een noodverordening van kracht, omdat het er al een paar dagen zeer onrustig was.  Beeld ANP
Het Rederijkersplein in Noordwijk. Voor het gebied rond het plein is sinds donderdag een noodverordening van kracht, omdat het er al een paar dagen zeer onrustig was.Beeld ANP

Sinds de noodverordening die burgemeester Jan Rijpstra donderdag afkondigde, is het rustig rond het ­Rederijkersplein in de Zuid-Hollandse kustplaats Noordwijk.

Redactie

Maar een noodingreep is dan ook een paardenmiddel, oordeelt noodrechtdeskundige Adriaan Wierenga van de Rijksuniversiteit Groningen. “Je mag veel als burgemeester bij een noodtoestand, maar om de grondrechten van burgers te schaden moet het wel een héél uitzonderlijke situatie zijn.”

Volgens burgemeester Rijpstra hebben bewoners rond het plein al jaren last van hangjeugd. Afgelopen week culmineerde dat in meerdere brandende auto’s en een container en een bouwkeet die in vlammen opgingen.

Daarnaast geven de hangjongeren geluidsoverlast en rijden ze gevaarlijk hard door de straten. Toen Rijpstra op sociale media geluiden hoorde van burgers die ‘het heft in eigen hand willen nemen om de verdachten aan te pakken’, was de maat vol.

Tijdelijke bevoegdheden

Tot 17 juni geldt onder meer een samenscholingsverbod tussen tien uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends, mogen alleen bewoners of hulpverleners de buurt in en heeft de politie de autoriteit mensen preventief te fouilleren.

Op zich allemaal te rechtvaardigen, vindt deskundige Wierenga, op dat preventief fouilleren na. “Daarmee schendt de burgemeester het grondrecht op privacy: agenten kunnen nu ook niet-verdachten staande houden.”

Rijpstra geeft zijn politiemensen nu tijdelijk nieuwe bevoegdheden – in de rest van het land mogen agenten helemaal niet preventief fouilleren. Dat hoort niet volgens Wierenga. “Een noodverordening moet zich richten tot burgers, niet tot ambtenaren. Net zoals hij ze ook geen grotere wapens mag laten dragen.”

Zo’n noodverordening komt vaker voor: denk aan de Project X-­rellen in het Groningense Haren, of de strandrellen bij Hoek van Holland. De burgemeester kan dan een soort tijdelijke wet instellen om de orde te herstellen.

Daar heeft hij van niemand toestemming voor nodig. Wel moet hij de gemeenteraad informeren zodat die zich er later over uit kan spreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden