Sinds Brexit denken Nederlanders een stuk positiever over de EU

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Nederlanders zijn het afgelopen jaar een stuk positiever over de Europese Unie gaan denken. Dat blijkt uit onderzoek waarbij in tien EU-landen mensen zijn ondervraagd, waaronder in Nederland.

Voor het onderzoek, dat is uitgevoerd door het Pew Research Center, werden een krappe tienduizend mensen bevraagd over verschillende EU-gerelateerde onderwerpen, onder wie 1.000 in Nederland.

Alle in het onderzoek betrokken landen blijken in meerderheid positief tegenover de EU te staan. Enige uitzondering daarop is Griekenland, het land dat gisteravond na goedkeuring van de ministers van financiën van de EU een nieuw steunpakket van 8,5 miljard euro toegewezen kreeg. Van de Grieken spreekt 33 procent zich positief uit over de EU.

In Nederland houdt ongeveer 64 procent van de respondenten er een positief standpunt jegens de EU op na. Dat is een forse stijging sinds de meting van vorig jaar, die voor het referensum over Brexit werd gehouden. Toen lag dat percentage namelijk rond de 50 procent. Ook andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Griekenland, laten een vergelijkbaar beeld zien. Alleen in Italië is men het afgelopen jaar minder positief over de EU gaan denken.

Dit houdt mogelijk verband met het vertrouwen dat de Italianen in hun economie hebben. Als enige van de onderzochte landen toonden Italiaanse respondenten zich negatiever over hun economie dan vorig jaar. Uit de 'Eurobarometer', een ander meetinstrument dat de publieke opinie in de EU meet, bleek al dat de economische crisis die in 2008 uitbrak de populariteit van de EU geen goed deed. Waar in 2006 nog 50 procent van de ondervraagden positief dacht over de EU, was dat eind 2016 in deze meting nog maar 33 procent.

Weinig steun voor een Nexit(-referendum)

Het Pew-onderzoek, waarvoor respondenten tussen 6 maart en 7 april telefonisch werden benaderd, laat verder zien dat er weinig steun bestaat voor een Nexit, waartoe FvD-voorman Thierry Baudet opriep in deze krant. Slechts 18 procent van de ondervraagden bepleit een vertrek van Nederland uit de EU.

Op de vraag of er een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie moeten worden gehouden geeft een meerderheid aan dit niet te willen. Daarmee is Nederland het enige van de onderzochte landen waar de meerderheid tegen zo'n referendum is.

Aanpak migratie

Op het gebied van migratie, het thema waarop de formatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks tot twee keer toe stukliep, zijn de Nederlandse geënquêteerden relatief gezien positief over de Europese benadering. Een kleine meerderheid keurt de EU-aanpak van het asielzoekersvraagstuk af, maar 43 procent staat er goedgunstig tegenover, het hoogste van de tien onderzochte landen. Dat percentage betekent dat er in Nederland bijvoorbeeld ruim twee keer zoveel steun voor de aanpak is als in Zweden.

Veel steun voor Merkel

Een ander opmerkelijk inzicht uit het onderzoek betreft het vertrouwen van de Nederlander in Angela Merkel. Op de vraag of men fiducie heeft in de manier waarop de Duitse bondskanselier zich op het wereldtoneel manifesteert, tonen de Nederlanders zich, samen met de Zweden, de grootste Merkelianen van Europa. Ons vertrouwen in 'mutti Merkel' is groter dan dat van de Duitsers zelf. In Griekenland heeft men juist weinig op met de bondskanselier: 84 procent van de respondenten vertrouwt er niet op dat dat Merkel de juiste dingen doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden