Sinds 2012 meer otters in Nederland én meer inteelt

Met de omvang van de otterpopulatie in Nederland gaat het relatief goed, maar uit DNA-onderzoek van otteruitwerpselen blijkt dat ook de inteelt onder de populaire zoogdieren toeneemt. Aangezien de otterpopulatie in Nederland nog altijd geïsoleerd is van andere populaties, zal de inteelt niet op natuurlijke wijze afnemen. Daarom is er op korte termijn 'vers bloed' nodig van genetisch niet verwante individuen.

Dat concluderen Alterra-onderzoekers Loek Kuiters en Hugh Jansen op grond van de jaarlijkse monitoringsronde van de winterperiode 2013-2014. De resultaten daarvan laten zien dat de otterpopulatie in 2013 opnieuw is toegenomen. Het aantal wordt geschat nu op ongeveer 140 individuen. In 2014 is dat aantal waarschijnlijk ongeveer gelijk gebleven. De otter is dit jaar weliswaar opgedoken in nieuwe leefgebieden zoals de Nieuwkoopse Plassen, het Leekstermeer en de Ooijpolder, maar het aantal verkeersslachtoffers is ook toegenomen, en houdt waarschijnlijk gelijke tred met de uitbreiding van de populatie.

Iedere winterperiode worden uitwerpselen van otters verzameld en wordt het DNA daaruit geanalyseerd. Uit het laatste onderzoek (winter 2013-2014) blijkt dat individuele otters steeds minder genetische variatie laten zien. Welke gevolgen dit zal hebben voor de populatie is volgens de onderzoekers nog ongewis, maar de kans dat schadelijke genen tot expressie gaan komen, neemt duidelijk toe. Onderzoek aan andere zoogdiersoorten laat zien dat dit ten koste kan gaan van de vruchtbaarheid van wijfjes of van de overlevingskans van jonge dieren die minder resistent kunnen worden voor ziektes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden