Sinds 1936 staat hippisch Nederland weer op Olympisch ereschavot

BARCELONA (ANP) - De dressuurploeg heeft de zilveren Olympische medailles die in Barcelona voor het grijpen lagen, ook inderdaad opgeraapt. Dat de vier amazones Anky van Grunsven, Tineke Bartels, Ellen Bontje en Annemarie Sanders, die in Seoul met andere paarden vijfde werden, het immer ongenaakbare Duitsland voor moesten laten gaan, was ingecalculeerd. Onzekere factoren waren de vorm van de dag en eventuele verrassingen van de concurrentie uit Zweden en de Verenigde Staten.

De grote bevrijding kwam op de Real Club de Polo gisteren in alle vroegte al. Toen scoorde Tineke Bartels met Olympic Courage 1534 punten. Met de topper van Anky van Grunsven, die zondag Olympic Bonfire naar 1631 punten reed en het ronduit slechte resultaat van Annemarie Sanders met Olympic Montreux (1436) bezette Nederland toen al de tweede plaats. "Iedereen begon ons al te feliciteren" , zei coach Henk van Bergen. "Maar ik had nog mijn twijfels. Er moesten nog heel wat combinaties komen."

Pas toen Ellen Bontje na de urenlange pauze, die was ingelast wegens de grote hitte, in de namiddag met 1577 hoog werd gewaardeerd, wilde Van Bergen meedelen in de feestvreugde. "Ik heb hier altijd op gehoopt. Niet verwacht" , zei hij. "Ik wist dat het kon. Maar in deze sport hangt het van zoveel kleine factoren af, dat je nooit zeker kunt zijn. Zeker ben je pas als de jury de cijfertjes heeft uitgedeeld."

Het was lang geleden dat hippisch Nederland een Olympische medaille mocht begroeten. In 1936 veroverde een springploeg, bestaande uit de ruiters Van Schaik, Greter en De Bruine in Berlijn zilver. Het was pas de tweede keer in de historie, dat het onderdeel dressuur een plak opleverde. In Amsterdam (1928) grepen Van Reede, Versteegh en Le Heux brons.

Anky van Grunsven was de ster van de ploeg. De 24-jarige amazone uit Gemert hoefde alleen de vier Duitsers Nicole Uphoff, Isabelle Werth, Klaus Balkenhol en Monica Theodorescu voor te laten gaan. In de Grand Prix Special, waarin woensdag om de individuele medailles wordt gestreden, heeft Van Grunsven een goede kans vierde te worden omdat Theodorescu als vierde Duitse volgens het reglement moet afvallen.

"Het ging machtig mooi" , zei Van Grunsven over haar proef. "Bonfire is pas negen jaar oud en kan nog verbeteren. Tevoren had ik alleen maar van een dergelijke score kunnen dromen. Je moet altijd blijven afwachten wat de jury ervan vindt. Die heb ik kennelijk kunnen overtuigen." Haar trainer en vriend Sjef Jansen verwacht nog meer van de combinatie. "Er kunnen nog een paar puntjes verbeterd worden. Het beeld kan iets rustiger, de passage kan mooier. We blijven streven naar perfectie. Over een a twee jaar denk ik, dat ze een bedreiging kan vormen voor de Duitse toppers. Echt, dan zit ik niet op te scheppen. Het duurt even voordat je bij de jury een gevestigde naam hebt."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden