Sinaï-woestijn als Egyptische Tora Bora

Al-Kaida probeert het Egyptische Sinaï-schiereiland te veranderen in een Tora Bora, het voormalige rebellenbolwerk in Afghanistan. De volgende aanslag is een kwestie van tijd, zo waarschuwen terreur-experts.

Gedalia Cohen wilde even een paar dagen bijkomen in het zonnige Dahab in de Sinaï-woestijn. Verleden week had hij zijn grootmoeder verloren bij de aanslag in Tel Aviv. Met twee vrienden ging hij maandagavond het visrestaurant binnen toen er een enorme knal klonk en ze door de lucht vlogen.

Cohen had alle waarschuwingen van de Israëlische veiligheidsdiensten aan zijn laars gelapt, en met hem nog eens tweeduizend Israëliërs. Maar dat was nog niks vergeleken bij de 25.000 die twee weken eerder voor de feestdagen naar de Sinaï waren getrokken. Jaarlijks vindt er rond het Joodse Paasfeest - als de uittocht uit Egypte wordt herdacht - een omgekeerde exodus plaats. De aantrekkingskracht van de gouden stranden (Dahab betekent goud), de diepblauwe zee, de koraalriffen en het rustige levenstempo weegt niet op tegen alle waarschuwingen. 'Terreuraanslagen zijn er thuis toch ook', reageren vele Israëliërs.

De aanslag kwam in ieder geval niet als een verrassing voor Israëls inlichtingendiensten. Weken geleden hadden ze al gewaarschuwd over aanwijzingen te beschikken dat vier aanslagen 'in voorbereiding' waren.

De Sinaï - 60.000 km2 - is al langer een geliefd doelwit. Met hun aanslagen treffen de extremisten driedubbel doel. Zij treffen westerse toeristen, de Egyptische economie en het verfoeide regime van de Egyptische president Moebarak.

Het schiereiland is toegankelijk vanuit landen als Jemen en Saoedi-Arabië, waar Al-Kaida-cellen zitten, maar ook via Jordanië vanuit Irak, waar Aboe Moesab al-Zarkawi zijn terreurnetwerk leidt. De lange kust is ideaal om wapens binnen te smokkelen. Overigens ontbreekt het er niet aan explosieven. Er liggen nog duizenden mijnen uit de oorlogen tussen Israël en Egypte.

Volgens westerse inlichtingendiensten is de 'Internationale Djihad' erin geslaagd een omvangrijk netwerk in de Sinaï-woestijn te vestigen. Daarbij kunnen de extreme groeperingen gebruikmaken van de plaatselijke bevolking, de bedoeïenen, en het voor buitenstaanders vrij ontoegankelijke landschap. Sommigen vergelijken de Sinaï al met Bin Ladens Tora Bora. Zo zouden zich radicale islamitische cellen van Al-Tawhid wa Al-Jihad schuil houden in de heuvels en grotten. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de aanslagen in juli vorig jaar in Sjarm al-Sjeik en in Taba in 2004.

Tussen het Egyptische bewind en de Bedoeïenenbevolking heerst van oudsher wantrouwen. Het harde Egyptische optreden na de vorige aanslagen heeft de haat nog doen toenemen. “Terreurorganisaties overspoelen de bedoeïenen met cash“, aldus de Israëlische generaal Elkana Har-Nof op de Legerradio. Volgens de terreurbestrijdingsexpert heeft Egypte tot nu het onderspit gedolven in de strijd op het Sinaï-schiereiland. Een volgende aanslag is slechts een kwestie van tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden