'Sinaasappelgeur kalmeert arrestanten'

(Novum) - De geur van sinaasappels blijkt arrestanten te kalmeren. Zij willen minder vaak naar het toilet en vragen minder vaak om kalmeringsmiddelen. Tot deze conclusies komt de Rotterdamse politie na een proef waarbij via het luchtsysteem van het Rotterdamse hoofdkantoor van politie een sinaasappelgeur is verspreid.

Het korps laat dinsdag weten de proef met zes maanden te verlengen. In een periode van zes weken is door een student van de Radboud Universiteit Nijmegen het effect van de geur gemeten en vergeleken met de situatie voor het experiment.

De politie zegt dat de geur een effect op de hersenen heeft en dat de vraag naar kalmeringsmiddelen daardoor is afgenomen. Ook de afname van het toiletbezoek lijkt er op te wijzen dat gevangenen zich rustiger voelen.

Verder wilden gevangenen vaker douchen, daartoe kennelijk bewogen door de frisse sinaasappelgeur. De werksfeer verbetert daardoor volgens de politie eveneens, al was het maar omdat arrestanten die niet willen douchen minder fris ruiken dan schoongespoelde gevangenen.

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft eerder in Schiedam geëxperimenteerd met het verspreiden van de geur van chocolade. Hiermee moesten jongeren worden gekalmeerd. Ook dat experiment werkte volgens de politie en is voortgezet.

Het bedrijf dat het sinaasappelexperiment initieerde, ontwikkelde eerder het zoemapparaat 'Mosquito'. Dat wordt ingezet om overlast door hangjongeren tegen te gaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden