Opinie

Simpele nachtmerrie op een afgelegen boerderij

’Misery’ naar de gelijknamige thriller van Stephen King door Victor Löw en Mirjam de Rooij. Tournee t/m 17 mei. Speellijst op www.kikproductions.nl

Het acteursechtpaar Victor Löw en Mirjam de Rooij trekt deze maanden door het land met een uiterst toegankelijke toneelbewerking van de thriller ’Misery’ van Stephen King. Dit keer geen ’moeilijk’ theater, maar een lekker avondje uit waarin de toeschouwers kunnen genieten van een flitsend spel van twee goede acteurs, kunnen griezelen naar hartelust en de uitstekende timing van de elkaar snel opvolgende scènes in de regie van Porgy Franssen kunnen waarderen.

Bij een thriller is het natuurlijk flauw om te vertellen hoe het afloopt. Het volstaat te weten dat Löw, gelegen in een ziekenhuisbed, de schrijver van streekromans Paul Sheldon voorstelt die een zwaar auto-ongeluk heeft gehad. Hij is gevonden door de oud-verpleegster Annie Wilkes die hem heeft meegenomen naar haar afgelegen boerderij en hem daar verpleegt.

De narigheid is dat Annie een fanatieke bewonderaarster is van zijn boeken waarin een zekere Misery de hoofdrol speelt, en dat Paul met zijn laatste manuscript over deze Misery op weg was naar zijn uitgever.

Dit leidt tot complicaties waarin, zoals zo vaak, de vrouwelijke logica het mannelijk verstand te boven gaat. Dat daarbij bloed zal vloeien is met deze verpleegster te verwachten; een van de aardige dingen van de voorstelling is hoe dit gebeurt met een team voor special effects, Rogier Samuels en Carola Brockhoff , en een smetteloze techniek van Roan Lo-A-Njoe.

Het decor van Anne Karin ten Bosch past zo te zien in de kofferbak van een middenklasser, zodat de voorstelling langs vele provinciale theatertjes reist en dichtbij huis gezien kan worden.

Jaren geleden joeg Löw mij al eens de stuipen op het lijf in een toneelbewerking van ’A Clockwork Orange’ van Anthony Burgess en van de film naar het boek, van Stanley Kubrick.

Dit keer stralen zijn sprekende ogen in een alsmaar panischer wordend lijf vooral hulpeloosheid uit. Maar het vileine trekje daarin is onmiskenbaar Löw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden