Simpele, boerse gerechten uit Baskenland

Basque

José Pizarro

UitgeverijGood cook euro 24,95

***

Ongeveer een jaar geleden verschenen in de Engelse taal gelijktijdig twee kookboeken over de Baskische keuken. Een boek geschreven door Alexandra Raij en een door José Pizarro. Het boek van Pizarro is nu in het Nederlands vertaald. Stiekem vond ik het boek van Raij inhoudelijk leuker, maar ik begrijp goed waarom de Nederlandse uitgeverij voor het boek van Pizarro heeft gekozen; het is veel leuker uitgegeven. Wel een forse aderlating bij de Nederlandse uitgave: de Engelse editie is blauw op snee, maar dat is bij de Nederlandse editie weggelaten. Het boek is daardoor in het Nederlands wel tien euro goedkoper.

De Baskische keuken is een op zichzelf staande keuken in Spanje. De regio heeft meer sterrenrestaurants dan de rest van Spanje. Hoewel Vitoria-Gasteiz de officiële hoofdstad van Baskenland is, weet de voedselliefhebber dat je voor het lekkerste eten in San Sebastián moet zijn. Niet dat ik er zoveel mee heb, maar nergens ter wereld vind je per vierkante kilometer zoveel restaurants met een Michelinster als in San Sebastián. Het gevolg is dat zo'n stadje een culinair bedevaartsoord wordt. Er wordt gelopen naar Santiago de Compostella, en gegeten in San Sebastián.

Het is bekend dat de Basken graag onafhankelijk zijn van de rest van Spanje en dat is ook in hun maaltijden terug te vinden. Het begint er al mee dat waar heel Spanje tapas eet het in Baskenland pintxos genoemd worden. Kleine hapjes die oorspronkelijk aan een houten prikker geserveerd worden bij de borrel rond een uur of vijf. Pizarro schrijft bij elk recept in het boek of het een pintxo of een 'aan tafel'-gerecht is.

Hoewel de Baskische keuken door de geografische ligging aan zee en bergen een ruime keuze aan ingrediënten voorhanden heeft, voert vis de boventoon in de regionale specialiteiten. In het boek dan ook veel spannende maar simpele recepten met vis: gehaktballen van pijlinktvis, met sardines gevulde pasteitjes en gebakken heek met cantharellen en salie.

De recepten in het boek hebben niks van doen met culinaire hoogstandjes. Het zijn eerder wat boerse, simpele gerechten die met vrij weinig moeite zo op tafel staan.

De foto's in het boek laten niet alleen de gerechten zien maar ook prachtige beelden van het dagelijks leven in Baskenland.

Zeer uitnodigend allemaal. Met de prachtige nazomer die we hebben, leent dit boek zich prima voor het vasthouden aan een zomerse invulling van de maaltijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden