Simpel plotje nekt actuele cyberthriller

BELINDA VAN DE GRAAF

Blackhat

Regie: Michael Mann. Met Chris Hemsworth, Viola Davis, Chen Lien en Yorick van Wageningen.

**

Voor een cyberthriller die tweeënhalf jaar in de maak was, is het circa tachtig miljoen dollar kostende 'Blackhat' van Hollywood-veteraan Michael Mann opvallend actueel. Een jonge, geniale, criminele hacker gaat, in ruil voor een vrijgeleide, voor de FBI op pad om in Aziatische contreien een cyberterrorist in de kraag te vatten. De link met de Sony-hack in november vorig jaar, volgens de FBI het werk van Noord-Korea, is snel gelegd.

'Blackhat' (jargon voor criminele hacker) begint met een explosie in een Chinese kernreactor, veroorzaakt door een computerhack. Vanaf dat moment komt onze man in actie, geen nerdy codekraker zoals in 'The Imitation Game', maar in de figuur van Brad Pitt-lookalike Chris Hemsworth één brok geestelijke en lichamelijke kracht. 'Blackhat' wijst erop hoe relatief eenvoudig hackers aan computerbestanden kunnen komen. Een beetje kraker heeft al genoeg aan een simpele usb-stick, zo blijkt. Tegelijkertijd moeten we ons door een lawine aan routers, proxy servers, GPG-encryptions, android-telefoons, IP-adressen, NSA-software, FBI-agenten en een überschurk in de persoon van de Nederlandse Hollywood-acteur Yorick van Wageningen heenworstelen om het op zich simpele plotje rond de blonde Amerikaan, zijn Chinese helpers en Libanese tegenhangers te kunnen volgen.

Jaren geleden opende Michael Mann het Filmfestival van Rotterdam met 'The Insider', een pakkende thriller over een klokkenluider uit de tabaksindustrie en een gedreven onderzoeksjournalist, gespeeld door Russell Crowe en Al Pacino. Het in cybertechnologie badende 'Blackhat' was gebaat geweest bij zulke karakteracteurs.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden