Simpel giro 555 wordt vervangen door sliert van letters en cijfers

Wie bedenkt een ezelsbruggetje voor het lange Iban-nummer?

Het was gisteren een hot item op de sociale media: als girorekeningnummer 555 straks niet meer bestaat, hoe onthoud je dan dat lange, nieuwe Iban-nummer?

Aanleiding voor de digitale discussie was de oproep van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) om ezelsbruggetjes te bedenken voor het onthouden van hun nieuwe bankrekeningnummer NL08INGB0000000555 (zie kader). Want de SHO vreest in de toekomst bij rampen minder geld binnen te krijgen doordat mensen de precieze samenstelling van dat lange nummer steeeds maar weer vergeten. "We vinden het moeilijk in te schatten. Maar met zo'n lang nummer maken mensen ook gemakkelijk een fout. De overboeking komt dan terug, maar doen mensen dan opnieuw moeite om geld over te maken?", vraagt woordvoerster Barbara Bosma van SHO zich af. De stichting heeft twee jaar lang tevergeefs gelobbyd bij de banken om haar verkorte rekeningnummer te mogen behouden.

De overgang naar Iban-nummers geldt voor alle rekeninghouders in Nederland en moet voor 1 februari afgerond zijn. De verordening komt uit Brussel en heeft te maken met uniformiteit in het Europese betalingssysteem. Het wordt straks veel gemakkelijker om geld naar een buitenlandse rekening over te maken.

Maar ondertussen heerst er onder veel Nederlanders nog verwarring over de nieuwe richtlijnen. Worden bijvoorbeeld oude rekeningnummers nu wel of niet automatisch omgezet door de banken? "Dat doen ze nu nog wel, maar na 1 februari niet meer. Het mag dan niet meer", legt woordvoerder Bernard Juffermans van De Nederlandsche Bank uit.

De DNB begeleidt de invoering van Iban (International Bank Account Number) in Nederland en voert ook nauw overleg met bijvoorbeeld de goede doelen. Half december bleek dat 87 procent van de consumenten zijn of haar eigen Iban kent, of weet waar die te vinden is.

Maar 65 procent wist toen nog niet dat de overgang op 1 februari definitief is. "We komen half januari nog met een intensieve campagne", kondigt Juffermans aan.

Een van de belangrijkste adviezen is om het adresboek vóór 1 februari bij te werken met de meest gebruikte rekeningnummers. "Alle nummers die daarin staan worden door de banken automatisch omgezet naar het Iban-nummer. Na 1 februari moet je het zelf invoeren", licht Juffermans toe.

Dus als je nu giro 555 in je adresboek zet, zorgt de bank ervoor dat dit veranderd wordt in het nieuwe Iban-nummer. Dat gebeurt allemaal achter de schermen. "Banken hebben er verschillende tijdstippen en manieren voor."

SHO blij met creatieve voorstellen
Dat giro 555 leeft bij de Nederlanders bleek gisteren uit de reacties op de oproep van de Samenwerkende Hulporganisaties. Rond half vijf had de SHO al zo'n tweehonderd mailtjes, filmpjes, foto's en tekeningen binnengekregen op iban@giro555.nl en werd er flink getwitterd. "Heel creatief ", noemt woordvoerster Barbara Bosman het meedenken over ezelsbruggetjes voor het Iban-nummer NL08INGB0000000555. Enkele voorbeelden: 'Zo gaat het beklijven: NL08 In Nood Geef Bank zeven nullen en drie vijven' en 'Nederlanders, geeft acht! Ga samen met ING en Bond (007) voor giro 555!'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden