Simons hekelt procedures rond mainports

ROTTERDAM - Havenwethouder en loco-burgemeester Hans Simons van Rotterdam wil geen 'Schipholachtige' discussie over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven, waarbij 'milieunormen, groeicijfers en scheepsbewegingen over elkaar heen buitelen'.

Simons gruwt van de 'griezelige proportie' die de discussie over de groei van de luchthaven heeft aangenomen. “Zo'n discussie is heel slecht voor het vertrouwen in de politiek.” Bovendien voorziet hij dat de haven in zo'n situatie kansen gaat missen.

Om zo'n rampenscenario te voorkomen, zouden de gebieden rond Schiphol en Rotterdam aangewezen moeten worden als planologische kerngebieden, zei de wethouder in zijn oudejaarstoespraak voor de leden van de Rotterdamse havenvereniging. Simons heeft grote twijfels of de planologische kernbeslissingen nog wel de juiste weg zijn voor de mainports Schiphol en Rotterdam. Hij pleit ervoor de mainports uit te roepen tot planologische kerngebieden waarvoor een lange-termijnvisie wordt ontwikkeld. Op basis van zo'n visie kunnen overheden en ondernemers vervolgens slagvaardig besluiten nemen. De wethouder wil deze kwestie deze maand nog bespreken met de betrokken ministeries. Het Bestuurlijk overleg mainport Rotterdam (Bom), waarin alle overheden deelnemen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de haven, zou die lange-termijnvisie moeten vaststellen, meent Simons. Dat de huidige procedures veel te lang duren, is volgens hem nog weer eens onderstreept door de nut- en noodzaakdiscussie over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. Centraal daarin stond de vraag of er al dan niet een tweede Maasvlakte moet komen. Simons: “Die discussie zou binnen een jaar worden afgerond. We zijn nu ruim twee jaar verder, maar een besluit is nog steeds niet gevallen.” In zijn toespraak prees de havenwethouder het 'Binnenmeerplan' van de ING-bank, Ballast Nedam en Europe Combined Terminals voor een gefaseerde aanleg van de tweede Maasvlakte. Het plan verdient volgens hem een serieus antwoord van 'Den Haag'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden