Simonis opent Faculteit Katholieke Theologie

UTRECHT (ANP) - Kardinaal Ad Simonis en Hein van Oorschot, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Tilburg, hebben in Utrecht de Faculteit voor Katholieke Theologie geopend.

De nieuwe opleiding is de enige wetenschappelijke opleiding tot het priesterambt binnen de RK-Kerk in Nederland. De faculteit is onderdeel van de Tilburgse universiteit. De hoofdvestiging staat in Utrecht. In Tilburg bevindt zich een dependance.

De opleiding is ontstaan uit een fusie van de faculteit theologie en religiewetenschappen in Tilburg en de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. Ze biedt een academische opleiding voor functies en ambten waaraan een zogenoemde kerkelijke zending of kerkelijke akkoordverklaring is verbonden, bijvoorbeeld voor het priesterambt.

Grootkanselier

Het Vaticaan heeft Simonis tot grootkanselier van de nieuwe opleiding benoemd. Vicekanseliers zijn bisschop Antoon Hurkmans van Den Bosch, in wiens bisdom Tilburg ligt, en bisschop Wim Eijk van Groningen-Leeuwarden. Eijk is binnen de bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor het hoger en wetenschappelijk katholiek onderwijs.

Moraaltheoloog Frans Vosman uitte zondag voor de KRO-radio kritiek op de screening van docenten voor de nieuwe opleiding. Vorstman kreeg geen nihil obstat, een verklaring van geen bezwaar uit Rome, waardoor hij geen docent aan de nieuwe faculteit kon worden. Volgens hem is de screening niet zorgvuldig en niet volledig geweest. Eijk sprak de aantijging tegen.

Van elke docent die voor een nihil obstat in aanmerking wilde komen, is volgens de bisschop zeer zorgvuldig onderzocht of de publicaties in overeenstemming met de leer van de RK-Kerk waren en of hij of zij die leer op een positieve wijze naar voren bracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden