Simonis: onder natuurvolken werken condooms averechts

De meerderheid van de Nederlandse bisschoppen ziet niets in het uitdelen van condooms in Afrika als middel ter voorkoming van aids. Anders dan bisschop Muskens van Breda geloven ze zelfs dat dit middel averechts uitpakt: meer promiscuïteit, meer aids. Experts moeten de bisschoppen adviseren.

Bisschop Muskens heeft tegenover zijn ambtsbroeders verantwoording afgelegd over zijn boude uitspraken op de televisie, dat katholieke hulpverleners in Afrika terecht condooms uitdelen in de strijd tegen aids. Sterker: als hij er zelf voor stond zou hij meedoen, al is de officiële rk leer mordicus tegen.

Hij heeft de andersdenkenden onder zijn collega's niet kunnen overtuigen en zij op hun beurt hem evenmin. Artsen, experts in de moraaltheologie en in de Afrikaanse situatie moeten nu antwoorden ten eerste op de vraag of in dit geval het ethische principe geldt: kies het minste van twee kwaden. Tweede vraag: helpen condooms in Afrika of bevorder je er alleen maar de promiscuïteit mee? Bij die natuurvolken heeft het geen zin, aldus kardinaal Simonis voor de radio.

De meerderheid gaat er met de kardinaal van uit dat Muskens' visie ,,het paard achter de wagen spant''. Maar Muskens staat ook niet alleen. De vraag blijft of zelfs een eventueel eensluidend advies van deskundigen de bisschoppen op één lijn kan brengen. Het behoort niet tot de bisschoppelijke mores dat de meerderheid in principiële zaken de minderheid dwingt.

Alle bisschoppen verwerpen voorbehoedmiddelen, overeenkomstig de leer van de kerk. Maar er is kwaad en erger kwaad: stelen is kwaad, maar van honger omkomen is erger: het 'broodje van Muskens' is het mindere kwaad. Gaat deze vlieger ook op voor de condooms? Nee, nooit, zeggen de allerstrengsten in de leer, die vrouwen liever met aids naar de hemel zien gaan dan dat ze eeuwig branden zonder aids. Zo rigide is kardinaal Simonis niet: hij heeft begrip voor wie een met hiv-besmette partner niet van zich kan afhouden, maar die zichzelf wel met een condoom weet te beschermen.

De Acht-meibeweging is blij dat de bisschoppen advies van experts willen inwinnen, maar ze noemt het uitgangspunt onhoudbaar dat condooms per se een 'kwaad' zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden