Simonis blijft bij beladen zinsnede

amsterdam – Kardinaal Ad Simonis had Pauw en Witteman voor willen zijn, zegt hij. De vraag van de interviewers of hij weet had van seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen zag hij aankomen. Simonis: „Als ik had gezegd dat we het niet hadden geweten, dan waren er vast sneren gekomen.”

Het is de dag na zijn optreden in de talkshow van de twee presentatoren. En ja, zegt de 78-jarige kardinaal aan de telefoon, hij heeft inderdaad van tevoren bedacht dat hij de beladen formulering ’Wir haben es nicht gewusst’ zou gebruiken.

En hij blijft erbij, zegt hij. „Het is nog waar ook.”

Maar, voegt Simonis er meteen aan toe: „Het was juist niet waar toen de Duitsers het zeiden na de Tweede Wereldoorlog, want zij wisten wel degelijk van de Jodenvervolging.”

Maar heeft de kardinaal zich dan niet gerealiseerd dat juist doordat de formulering ’Wir haben es nicht gewusst’ zo vaak is gebruikt door mensen die het wél wisten, de uitdrukking de bijbetekenis heeft gekregen van ’ontlopen van verantwoordelijkheid’? Even is het stil aan de andere kant van de telefoonlijn. „Nee, dat heb ik me niet gerealiseerd”, zegt Simonis. „En dat bedoelde ik natuurlijk niet. Ik wilde duidelijk maken dat we werkelijk niet wisten dat er misbruik was.”

Nogmaals, zegt de kardinaal, hij gebruikte de uitdrukking alleen maar om de twee interviewers een slag voor te zijn.

Ondertussen zijn er veel reacties gekomen op Simonis’ televisieoptreden. Een zó beladen woordkeus, uit de mond van de kardinaal die aan het hoofd van de Nederlandse rooms-katholieke kerk stond in een tijd dat geestelijken er kinderen misbruikten, dat is volgens de een op zijn minst ’erg ongelukkig’ en volgens de ander een nogal ’onhandige formulering’. Ad Simonis: „Het is verkeerd opgepikt.”

In de tijd dat kardinaal Simonis aartsbisschop van Utrecht was, zijn er volgens hem hoogstens tien gevallen van misbruik aan hem bekend geworden.

De huidige aartsbisschop van Utrecht, Wim Eijk, heeft zich nog niet uitgelaten over de misbruikkwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden