Simone Kleinsma laat kansen liggen

’Simone Songbook’ door Simone Kleinsma. Muzikaal leider: Mike Schäperclaus. Regie: Guus Verstraete. Te zien t/m 28 april 2011. Informatie: www.musicals.nl

Rinske Wels

De toegift in ’Simone Songbook’ is ’Ik wil wonen in een lied’. Een dierbaar adagium van Simone Kleinsma op woorden en muziek gezet: muziek is universeel, voor elke gelegenheid is een lied, laat mij dus maar zingen.

En zingen kan ze. Kleinsma heeft een heerlijke, soepele stem en is van veel markten thuis. Vooral in de naar het Nederlands vertaalde nummers van Aznavour en Sondheim hoor je haar kracht. Maar in ’Simone Songbook’ zitten helaas ook een aantal missers. In de Kleinsma schuilt geen Beyoncé of Jennifer Lopez en ook ’Amsterdam’ van Brel is niet haar repertoire. Jammer is daarnaast dat veel nummers, een soort jazz-saus krijgen, waardoor er af en toe eentonig geluid ontstaat.

Aan de andere kant is er genoeg moois te beluisteren. Hét lied uit de musical ’Mamma Mia!’ is ’’t Glipt me door de vingers’ waarin de moeder beschrijft hoe moeilijk het is om haar dochter steeds meer los te laten. Kleinsma zingt het prachtig klein en ingetogen. Friso Wiegersma vertaalde het beroemde ’Send In The Clowns’ wonderschoon met ’Lach het maar weg’, waarin Kleinsma zich helemaal uitleeft. En ook het lied over haar oude moeder die danst op een Frans dorpspleintje en zo herinneringen ophaalt aan haar man mag er wezen.

Maar in de weinige verhaaltjes tussen de liedjes door laat Simone Kleinsma echt kansen liggen. Zo blijkt pas aan het eind dat de stapel opschrijfboekjes waar ze sporadisch in bladert, ’gedachtenboekjes’ van haar overleden moeder zijn. Dat had een prachtige verhaallijn kunnen opleveren. In haar vorige onewomanshow ’Songs from the heart’ was er een steviger persoonlijke rode draad, waardoor de liedjes een bedding kregen. Ze lichtte ze toe en daarmee lichtte ze ze op. Dat ontbreekt nu, waardoor onduidelijk blijft waarom juist deze nummers de voorstelling hebben gehaald en andere niet. De tipjes die ze wél oplicht – ze was vroeger echt een jongensmeisje, haar vader noemde haar Simon en ze wilde altijd mee naar de repetities van het operettekoor waar haar ouders bij zongen – smaken naar meer.

Kleinsma is een van de grootste en meest veelzijdige kleinkunstartiesten van ons land. Na ’Songs from the heart’, een show die indruk maakte en een succes was, kon een vervolg niet uitblijven. Maar ’Simone Songbook’ voelt als thee in een prachtig kopje, maar getrokken van een zakje dat al eens gebruikt is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden