Simone Biles is oppermachtig op het WK turnen, ondanks een niersteen

Viervoudig olympisch kampioene Simone Biles moest een dag voor haar meerkampfinale nog naar het ziekenhuis vanwege een niersteen, waar ze zich niet aan liet behandelen. Beeld Getty Images
Viervoudig olympisch kampioene Simone Biles moest een dag voor haar meerkampfinale nog naar het ziekenhuis vanwege een niersteen, waar ze zich niet aan liet behandelen.Beeld Getty Images

De grootschalige misbruikzaak rond teamarts Larry Nassar lijkt de kwaliteit van het Amerikaanse turnen niet te hebben aangetast. Simone Biles is in Doha oppermachtig.

Eline van Suchtelen

“Ik denk dat ik naar het ziekenhuis moet”, zegt Simone Biles tegen haar moeder. “Grapje!” Moeder Biles weet niet goed wat ze met de grap van haar dochter aanmoet. De viervoudig olympisch kampioene uit Amerika klaagt nooit over pijn. Maar zo’n 24 uur voordat ze op de WK in Doha aan de kwalificaties begint, kan ze alleen nog maar ‘over de vloer kruipen’ van ellende. “Dus ik lig op die tafel”, vertelt de 21-jarige turnster met veel gevoel voor dramatiek over haar bezoek aan de spoedeisende hulp. “Vraag ik aan mijn moeder of alles oké is. Zegt ze dat de dokter dat maar moet vertellen. Ik: ‘Hoezo, wat moet hij vertellen’?”

“Ik heb een niersteen. Eh, ja. Oké. Kan ik nu dan gaan?”, reageert Biles. Er wordt een deken over haar heen ‘gegooid’. Maar zij wil daar niets van weten. “Huh, wat doe je? Ik moet morgen turnen.” Op de boodschap dat ze misschien in het ziekenhuis moet blijven, zegt ze dat daar niets van in komt. “Ik deal later wel met de pijn.” Die operatie komt na de WK wel.

Comeback

24 uur later maakt ze toch haar geplande comeback na twee moeilijke jaren. Biles nam na de Spelen van Rio een pauze voor bezinning en rust. Tijdens haar afwezigheid kwam het grote misbruikschandaal van de voormalige teamarts Larry Nassar aan het licht.

Begin dit jaar maakte Biles bekend een van de vele slachtoffers van Nassar te zijn. De osteopaat betastte turnsters onder het mom van een medische behandeling. De voormalige teamarts komt nooit meer vrij. Hij kreeg in totaal tot 175 jaar gevangenisstraf opgelegd voor verschillende zaken.

Biles sprak niet tijdens de emotionele zitting waarop voormalige turnsters hem confronteerden met wat hij hen had aangedaan. In de week dat de slachtoffers hun relaas mochten doen in de rechtbank bracht Biles via Twitter naar buiten dat ze ook was misbruikt.

Ze vertelde dat ze lang bang was geweest om haar verhaal te vertellen. Dat ze zich de laatste tijd gebroken voelde. Dat er een stem in haar hoofd schreeuwde dat ze haar verhaal moest vertellen. Dus dat deed ze, om een streep onder het verleden te zetten, zodat ze met een bevrijd hoofd kon werken aan haar comeback.

Talent

In Doha werd niet meer gesproken over de zaak, terwijl de naweeën ervan het Amerikaanse turnen nog steeds in een kwaad daglicht zetten. De voormalige voorzitter van de bond, Steve Penny, werd onlangs gearresteerd omdat hij ervan verdacht wordt te hebben geknoeid met bewijsmateriaal tegen Nassar.

Toch blijft de vijver aan Amerikaans turntalent ondanks het misbruikschandaal eindeloos groot. Zo liet de pas 15-jarige Kara Eaker in ­Doha zien meteen bij de wereldtop te horen in haar eerste jaar als senior. ­Eaker werd geboren in China en kwam als adoptiekind naar de Verenigde Staten.

Zij turnde op balk 14.466 en ging daarmee, net als Biles en de Chinese Jin Zhang, over de score van Sanne Wevers heen, die met 14.033 de vierde score neerzette op balk, en daarmee een plek in de finale bemachtigde.

De Nederlandse ploeg werd met 159.029 punten tiende. Naast de finaleplaats van olympisch kampioene op de balk Sanne Wevers plaatste WK-debutante Naomi Visser zich als vijftiende voor de meerkampfinale (52.832 punten). De Amerikaanse vrouwen waren veruit de besten met een puntentotaal van 174.429.

Met Biles op de WK gaat het weer over de positieve dingen, over de prestaties. Amper 24 uur na haar medische check stapte ze de mat op om een duizelingwekkende meerkamp te turnen. Biles zette ondanks haar niersteen een nieuw element op haar naam op sprong. Ze zette op alle onderdelen de hoogste score neer, behalve op brug waar de Belgische Nina Derwael hoger scoorde. Biles kreeg een totaalscore van 60.965 en gaf zichzelf voor haar optreden een magere ‘5 tot 7’. Het kon nog beter dus.

En de pijn? Die was draaglijk. “Ik heb die steen voor de grap maar de parel van Doha genoemd. Dan klinkt het minder pijnlijk”, aldus Biles. Het hielp ook dat ze ergens op internet had gelezen dat rollercoasters goed zouden zijn voor nierstenen. “Want ik ben eigenlijk mijn eigen rollercoaster.”

Lees ook: Ook turnster Simone Biles was slachtoffer van ‘het monster’

Simone Biles liet in januari na lang zwijgen weten dat ze ook een van de slachtoffers is van teamarts Larry Nassar, de man die door de vrouwen wordt omschreven als ‘een monster’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden