Simon Vinkenoog begraven

AMSTERDAM (ANP) - Onder grote belangstelling is zaterdag rond het middaguur Simon Vinkenoog begraven. Enkele honderden mensen, onder wie familie, vrienden en bewonderaars, namen daarvoor afscheid van de dichter die zondag op 80-jarige leeftijd overleed. Onder hen waren Remco Campert, Jules Deelder en Spinvis.

De uitvaart op begraafplaats St. Barbara in Amsterdam-West was volledig in stijl van de flamboyante Vinkenoog. Mensen konden iets achterlaten in de open kist, er iets op tekenen of schrijven, er klonken vogelgeluiden en bevriende muzikanten traden op.

Vinkenoog zou zaterdag 81 jaar oud zijn geworden. ,,Een fantastisch verjaardagsfeest, zei dichteres en vriendin Diana Ozon. ,,Hij hield niet van droeve gebeurtenissen en huilende mensen. Simon was een rasoptimist. Toen zijn drie zonen en drie goede vrienden de vrolijk bekleurde kist met daarin het lichaam van de dichter het graf in lieten zakken, klonk applaus en bravogeroep. ,,Laten we nog een keer zingen, riep een van de aanwezigen, waarop een aantal mensen 'nooit zal hij dood zijn' zong op de melodie van Lang zal ze leven.

Vreugdevuur

Tussen de bloemenzee stonden diverse wietplantjes, aangezien Vinkenoog een groot liefhebber was van deze softdrug. Ook in zijn kist lagen behalve tekeningen, foto's en krantenknipsels ook enkele joints.

Voorafgaand aan de begrafenis droegen familie en vrienden hem nog een keer langs zijn geliefde tuinhuis in volkstuinenpark Buitenzorg in Amsterdam-Noord. Na de uitvaart werd in kunstenaarsdorp Ruigoord een vreugdevuur ontstoken. De dichter heeft ooit aangegeven dat hij op deze plek na zijn dood het liefste op de brandstapel van de wereld wilde verdwijnen.

Vinkenoog is het meest bekend geworden als dichter en prozaschrijver. Zijn eerste dichtbundel Wondkoorts verscheen in 1950. Sindsdien schreef hij meer dan dertig boeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden