BoekrecensieJeugdboek

Simon van der Geest levert topboek af over een familiegeheim

Tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest levert topboek af over een familiegeheim.

Alle onderwerpen voor het werkstuk zijn toegestaan, zolang ze maar met biologie te maken hebben. Eva (12) besluit het hare ‘te doen’ over biologische vaders. Daar weet ze niks van, want haar eigen vader keerde nog voor haar geboorte terug naar Suriname. Haar moeder bleef achter met “een buik met een beginnetje erin. Een beginnetje van mij.” En nu wil zij nauwelijks meer iets over Eva’s vader kwijt. “Mama noemde hem ‘die vent’. Ik heb lang gedacht dat dat gewoon zijn naam was: Dievent.”

Vier jaar werkte tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest aan dit boek, maar het was het wachten waard: ‘Het werkstuk’ is een heerlijk filmisch, vloeiend geschreven avontuur van bijna 400 bladzijden, waar het woord ‘meeslepend’ voor lijkt uitgevonden. Net als in zijn ‘Spinder’ en ‘Spijkerzwijgen’ draait het verhaal om een familiegeheim en komen een levensechte vertelstem en soms licht poëtische zinnen natuurlijk samen.

Eva’s onderzoek naar haar vader begint heimelijk en klein: in haar moeders spullen ontdekt ze zijn naam, een fotosnipper met zijn arm erop én een cassettebandje met zijn stem. Ook concludeert ze dat hij net als zij elf tenen moet hebben. Zo groeit haar beeld van die onbekende vader, maar ook het verlangen om hem daadwerkelijk te ontmoeten.

Gedetailleerde jungle-illustraties 

Als Eva een ‘Spoorloos’-achtig tv-programma benadert om haar bij de zoektocht te helpen, lijkt het verhaal een voorspelbare afslag te nemen. Dat de tv-mensen bovendien net iets te karikaturaal worden neergezet als sensatiebeluste types, die elke emotie regisseren tornt even aan de geloofwaardigheid. Maar dat Eva in Suriname de tv-crew afschudt en in haar uppie de jungle in trekt, komt de spanning ten goede. Van der Geest maakt die wending volkomen aannemelijk.

Eva’s avontuur, met een warme bijrol voor beste vriend Luuk, krijgt een sterke bodem dankzij haar overdenkingen: kun je een bloedband voelen? Wat maakt iemand een vader? Is ze Hollands of Surinaams? Geen wonder dat ze uiteindelijk concludeert dat ze meer over biologische dochters heeft geleerd dan over biologische vaders.

Karst-Janneke Rogaar tekent Eva’s werkstuk in kinderlijke stijl, maar haar gedetailleerde jungle-illustraties springen in het oog. Mooi hoe ze Eva’s zoektocht verbeeldt door in het oerwoud losse ledematen van vader te verwerken.

Oordeel: Heerlijk, vloeiend geschreven avontuur. 

Simon van der Geest
Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle
Ill. Karst-Janneke Rogaar
Querido; 392 blz.; €15,99; Vanaf 10 jaar. 

Bas Maliepaard (1982) bespreekt vanaf zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw (die natuurlijk ook door volwassenen mogen worden gelezen). 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden