Simon houdt van Blue Becky Albertalli debuteert met hip highschooldrama over homo's

Via de Tumblr-pagina van zijn highschool komt de in het geheim homoseksuele Simon (16) in contact met een jongen die onder de schuilnaam Blue een bijna poëtisch bericht plaatst over zijn eenzaamheid als homo-in-de-kast. "Hij had het over de oceaan die zich tussen mensen uitstrekt. En dat het erom gaat om een kust te vinden die de moeite waard is om naartoe te zwemmen."

Simon begint anoniem met hem te mailen, maar als hij op een schoolcomputer vergeet uit te loggen, leest klasgenoot Martin zijn berichten en chanteert hem daarmee.

Het is een ietwat soapachtig uitgangspunt, maar debutant Becky Albertalli weet dit eigentijdse highschooldrama met haar trefzekere toon, levendige personages en geregeld een waardevol inzicht boven dat niveau uit te tillen.

Vooral verteller Simon neemt je al na een paar bladzijden voor zich in met zijn opgewekte stem. Hij vertelt vol humor en soms aandoenlijk over de musical waar hij in speelt, over zijn fantasieën over Blue en hoe hij op school steeds een andere jongen ervan verdenkt achter dit pseudoniem schuil te gaan - als lezer ben je net zo nieuwsgierig.

Tussendoor lees je de flirterige e-mails tussen de jongens, vol ongein en serieuzere zaken: "Het is ontzettend irritant dat hetero's (blanke hetero's, welteverstaan) de norm zijn, en dat de enige mensen die over hun identiteit moeten nadenken, degenen zijn die niet aan die norm voldoen."

Veel coming-outliteratuur gaat gebukt onder een al te zwaarmoedige stemming, maar 'Simon vs.' is prettig licht. Simon worstelt niet met zijn geaardheid en verwacht in zijn directe omgeving ook geen negatieve reacties, maar vindt het desondanks lastig om ermee voor de dag te komen. Júíst bij mensen die hij lang kent, omdat zij een onwrikbaar beeld van hem hebben opgebouwd: "Het hun vertellen voelt echt als iets enorms. Als een onbeklimbare berg. Ik weet niet hoe ik me daarna nog dezelfde Simon kan voelen. Want als [zij] me niet meer herkennen, hoe moet ik mezelf dan nog herkennen?"

Uiteindelijk komt Simon uit de kast, krijgt hij naast steun ook pesterijen te verwerken, en ontmoet hij Blue. Albertalli gaat vol voor de tienerromantiek. Ook weleens fijn, een zwijmelboek over homojongeren, waarin alles goedkomt.

Becky Albertalli: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue Vert. Astrid Staartjes. Blossom Books; 272 blz. euro 17,50. Vanaf 14 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden