Simon Carmiggelt-plantsoen wordt 'Kronkelpad'

Het is toch te dol dat in Amsterdam nog steeds geen weg, laan, straat, hofje, plein of park vernoemd is naar Simon Carmiggelt: Amsterdammer bij uitstek, al werd hij dan geboren in Den Haag. Dat vond althans de heer A. P. Zwart, en hij deed er ook iets aan.

Hij stuurde de gemeenteraad in 1992 een brief met het verzoek de schrijver, dichter en columnist te eren met het omdopen van het parkje, dat Carmiggelt zag als hij uit zijn werk- of woonkamer naar buiten keek: het Eerste Weteringplantsoen.

Simon Carmiggeltplantsoen klinkt een stuk beter, al was het maar omdat Carmiggelt, hoogstwaarschijnlijk uitkijkend over dat parkje, deze dichtregels bedacht: “Ik zit me voor het raam onnoemelijk te vervelen. Ik wou dat ik twee hondjes was dan kon ik samen spelen.”

De verantwoordelijke wethouder voor cultuur en zijn ambtenaren raadpleegden eerst de nabestaanden van Simon Carmiggelt. Die waren zeer met het idee ingenomen. Maar er bestaat ook nog zoiets als de Commissie voor de straatnamen, en de buurtbewoners en aanpalende bedrijven moesten eveneens geraadpleegd worden.

De Commissie voor de straatnamen zag er niets in, omdat voor iets als naamswijziging 'zwaarwegende argumenten' moeten zijn. “De heer S. Carmiggelt komt zeker voor vernoeming in aanmerking, maar niet op de voorgestelde plek, vanwege praktische problemen die met een naamswijziging gepaard gaan.” Voor de Kennedylaan en het Steve Bikoplein gold dat blijkbaar niet.

De meeste bewoners vonden het ook maar niets. “Maar”, schreven B en W de raadsleden deze maand, “uit de buurt kwam naar onze mening een uiterst zinvolle suggestie naar voren om het pad, dat (in het Eerste Weteringplantsoen) langs het borstbeeld van de heer S. Carmiggelt loopt, de naam 'Kronkelpad' te geven”. Als 'Kronkel' schreef Carmiggelt zijn vermaarde Parool-colums.

Aldus besloot woensdag de Amsterdamse gemeenteraad, twee jaar en drie maanden na het idee van A. P. Zwart. De Commissie voor de straatnamen vindt het 'Kronkelpad' weliswaar “een treurig eerbetoon aan Carmiggelt, maar omdat langs het paadje geen huizen staan, raakt de adressering tenminste niet in de war. Wellicht kan Carmiggelt ooit een straat krijgen in de schrijversbuurt. Dan kunnen we Den Doolaard ook meteen vernoemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden