Silvio Berlusconi is afgetreden

null Beeld reuters
Beeld reuters

Silvio Berlusconi is opgestapt. Zaterdagavond diende Berlusconi (75) officieel zijn ontslag in bij de Italiaanse president Giorgio Napolitano.

Redactie

Napolitano (86) maakte het ontslag van de premier officieel bekend. Het staatshoofd heeft het kabinet gevraagd demissionair aan te blijven totdat een nieuwe regering is gevormd.

Bij zijn aankomst bij het presidentiële Quirinaalspaleis werd de zwaar beveiligde Berlusconi door een uitzinnige menigte onthaald met kreten als ,,Buffone!'' (Clown!).

De betogers vierden het ontslag van de communistenhater Berlusconi met het zingen van het wereldberoemde partizanenlied Bella Ciao.

Geen meerderheid
Dinsdag was duidelijk geworden dat het centrumrechtse kabinet-Berlusconi IV geen meerderheid meer had in de Kamer van Afgevaardigden.

Berlusconi beloofde daarop af te zullen treden zodra het parlement een bezuinigingspakket van zo'n 60 miljard euro heeft aangenomen. Na de Senaat vrijdag stemde zaterdagmiddag ook de Kamer in met de zogeheten Stabiliteitswet.

Napolitano beraadslaagt zondag met de voorzitters van Kamer en Senaat en met de leiders van de fracties over de vorming van een nieuw kabinet.

Monti
Het staatshoofd heeft de econoom en voormalig eurocommissaris prof. Mario Monti als leider van een nationale noodregering op brede parlementaire basis op het oog. De voltallige oppositie stemt daarmee in. De aftredende centrumrechtse coalitie is echter diep verdeeld. De separatistische Lega Nord is tegen Monti; Berlusconi zou hem onder voorwaarden steunen.

Zo zou Gianni Letta, die jarenlang zijn rechterhand was, vicepremier moeten worden onder Monti. Op die manier zou de mediamagnaat ook na zijn aftreden toch nog een stevige vinger in de pap houden in het machtscentrum van de Italiaanse politiek, wat de huidige oppositie niet wil accepteren.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden